„Не завиждам, мале, не завиждам“ кой влиза в новия Парламент

0

След като вчера (11 април) окончателно станаха ясни имената на депутатите, които влизат в 45-ото Народно събрание, уви, не само Искрен Пецов (ВМРО) и Кристина Димитрова (ВМРО), а и Нона Йотова (БСП) поне няколко дни ще трябва да си припява за успокоение песента „Не завиждам, мале, не завиждам“. Каква е причината Нона Йотова да не успее да влезе в новия парламент, тя си знае най-добре.

Все пак отрано започна предизборната кампания – помним как на последното заседание на парламентарната Комисия по културата и медиите, освен председателя й – Вежди Рашидов, всички бяха по агитационни мероприятия. Включително и тя. Никой освен бившия министър на културата не благоволи да присъства, за да изпълни едно от задълженията си на народен избраник. Тогава трябваше да се гласува втория, допълнен списък с имена на творци, кандидати за държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията, а всички членове на Комисията по културата и медиите сякаш с вълшебна пръчка се бяха изпарили.

Ако трябва да перифразираме Слави Трифонов с една от последните му песни – „А сега им се връща, Боже как им се връща“. Но нека да не набъркваме провидението – причината да не видим Нона Йотова в новия парламент, може да е съвсем прозаична. Като например трудните за попълване протоколи с преференциите, объркващите им указания.

До нас достигнаха немалко истории за това как в секционни избирателни комисии часове наред се мъчили да попълнят протокола, така че „Числото по т. 2 трябва да е равно на числото по т. 4 и да е по-малко или равно на числото по т. 1. Числото по т. 4 трябва да е равно на сумата от числата по т. 5 и т. 6. Числото по т. 6 трябва да е равно на сумата от числата по т. 6.1. и т. 6.2. Числото по т. 7.1. трябва да е равно на сумата от числата по т. 7 (общо Б + МГ) и да е равно на числото по т. 6.1.“ Елементарно, нали? И когато най-накрая протоколът бил отнесен в РИК към 02.00 часа призори, преносителят му чул покъртителните думи: „Протоколът ви е сгрешен, но вие не се притеснявайте… сядайте там да го оправим“. И това оправяне се състояло в – тук три гласа повече, там три гласа по-малко. Преносителят изпълнявал – след толкова часове чакане, след толкова безполезни караници как само защото някой драснал кръгче, вместо кръстче, бюлетината му трябва да се анулира, а пък то целият протокол сгрешен… Та най-малкият му проблем бил има ли Нона Йотова преференции или ще пее „Не завиждам, мале, не завиждам“.  

Но да забравим за песните и пляските и да се опитаме да направим прогноза кои ще бъдат членовете на Комисията по културата и медиите в новото 45-ото Народно събрание и ще бъде ли Слави Трифонов неин председател.

Да припомним – в 44-ото Народно събрание Комисията по културата и медиите се състоеше от 31 членове. И сега броят им вероятно ще се запази, макар това да не е правило. Твърд е принципът съставът й да отговаря на съотношението на парламентарните сили. Ето защо не очакваме промяна начело на комисията – председател, както и при предишния парламент, вероятно ще бъде скулпторът и някогашен министър на културата Вежди Рашидов. В същото време четиримата заместник-председатели на Рашидов ще бъдат нови -старите не успяха да влязат в новия парламент. На мястото на журналистките Диана Саватева (ГЕРБ) и Мария Цветкова (Обединени патриоти), на актьора Евгени Будинов (ГЕРБ) и на археолога Станислав Станилов (Обединени патриоти) е напълно възможно да се явят новият говорител на ГЕРБ – Любен Дилов, юристът, специалист по медийно право – Радомир Чолаков (ГЕРБ), Слави Трифонов (Има такъв народ) и репортерът от телевизията 7/8 TV – Станислав Балабанов (Има такъв народ). От досегашните членове е твърде вероятно да останат трима журналисти по професия Александър Симов (БСП), Велислава Кръстева (ДПС) и Иван Ченчев (БСП). От „старите“ прогнозираме да видим още биолога Ерджан Ебатин (ДПС), мениджъра Красимир Велчев (ГЕРБ), лекаря Лъчезар Иванов (ГЕРБ), юристът Тодор Байчев (БСП), политолога Тома Биков (ГЕРБ) и актьора Анастас Попдимитров (БСП). Определено обаче сред новите членове няма да фигурират нито журналистката Елена Йончева (БСП), нито барабанистът Калин Вельов (ГЕРБ), нито актьорът Николай Сираков (ГЕРБ).

А за другите 17 членове (до 31) в Комисията по културата и медиите можем само да се надяваме, че ще бъдат хора, ако не професионално, то поне „фенски“, свързани с културата.

Като за начало да отбележим, че от „Демократична България“, която влиза в 45-ото Народно събрание с 27 души, най-малко трима са професионално свързани с артистичните среди – завършилата „Изкуствознание“ в Националната художествена академия – Бонка Василева, един от създателите на телевизия ММ – музикантът  Стоян Михалев, и преводачът и издател на „Жанет 45“ Манол Пейков. Сред 27-те потенциални членове на Комисията по културата и медиите от „Демократична България“ са и юристът Атанас Славов – в качеството си и на църковен настоятел и наследник на старозагорския род Воеви, с активно участие в културния живот на града на липите и поетите. Освен това сред новите депутати от „Демократична България“ – народни избраници, които разбират от медии и комуникации, са и Велизар Шаламанов – председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, и Ивайло Мирчев, собственик на две IT компании.

От „Има такъв народ“, с общо 51 депутати, безспорно място в Комисията по културата и медиите имат четиримата сценаристи на „Шоуто на Слави“ – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Филип Станев и Йордан Свеженов. От „Изправи се! Мутри, вън!“ (с 14 депутати) най-подходящи за Комисията са режисьорът и актьор Максим Генчев, преподавателката по пиано, подготвила десетки лауреати на национални и международни конкурси за пианисти – Валентина Василева – Филаделфевс и пиар експертът Арман Бабикян. А кои ще бъдат останалите членове в Комисията и което е по-важното – ще си спазят ли обещанията, дадени в предизборните кампании, и ще свършат ли нещо полезно за културата и медиите, предстои да видим. Няма драми – актьорите и музикантите този път са по-малко за сметка на журналистите и този факт дава надежда, че поне в 45-ото Народно събрание за медии ще се мисли приоритетно.

Автор: Теодора Георгиева

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 111979

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече