Науката доказа: Ковид-19 уврежда мозъка и психиката

0

Депресия и страхова невроза – това са психическите проблеми, наблюдавани при всеки трети, преболедувал Ковид-19. Учените не знаят каква е причината, но настояват тревожният феномен да се изследва.

default

Всеки трети пациент, прекарал Ковид-19, в рамките на следващите шест месеца получава мозъчни или психически увреждания, показва изследване, проведено сред над 230 000 души, главно американци. Авторите на изследването смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми.

Учените не знаят по какъв точно начин вирусът може да доведе до депресия и страхова невроза, но установяват, че тъкмо тези две диганози са най-разпространени сред общо 14-те психически и ментални отклонения, установени след изкаран ковид. По-рядко се регистрират инсулти, деменция и други неврологични смущения, но и тяхната честота е по-висока от обичайното, особено сред пациенти, преболедували тежко.

Феноменът трябва да се проучи

„За отделните пациент рискът от такива късни ефекти е минимален, но вредите за населението като цяло могат да бъдат сериозни“, казва Пол Харис, професор по психиатрия в Оксфорд и научен ръководител на екипа. Неговият колега Макс Таке, също окфордски психиатър, уточнява, че изследователите досега не са успели да разберат биологичните и психологически механизми на тези късни ефекти. Той настоява спешно да се инвестира в изучаване на феномена, за да може проблемите да бъдат предотвратявани или третирани по медицински път.

Много здравни експерти все по-сериозно се тревожат заради рисковете от мозъчни или психически заболявания в резултат от прекаран ковид. Нека да припомним, че изследване на същия екип учени миналата година вече стигна до сходни изводи: тогава при 20 процента от оцелелите след боледуване от Ковид-19 в рамките на три месеца бяха диагностицирани психически смущения.

Новите данни, публикувани в много авторитетното медицинско списание „Lancet Psychiatry Journal“, се базират на здравните досиета на 236 379 пациенти, преболедували Ковид-19, главно в САЩ. В 34 процента от случаите са диагностицирани неврологични или психически увреждания в рамките на шест месеца след прекаран ковид. Този процент е много по-висок в сравнение с контролната група от хора, изкарали грип или сходни заболявания на дихателните пътища през същия период. Ето защо учените смятат, че Ковид-19 оказва някакво специфично въздействие върху човешкия мозък и човешката психика.

Данните будят голяма тревога

Най-често у пациентите се наблюдават страхови неврози (17 на сто) и емоционални смущения (при 14 процента), като тези две отклонения видимо не зависят от това дали пациентът е прекарал Ковид-19 в тежка или в лека форма. Но сред пациентите с коронавирус, постъпили в интезивно отделение, цели 7 процента в рамките на шест месеца са получили инсулт, а при 2 на сто се диагностицира деменция. Независими експерти заявяват, че тези данни будят голяма тревога. „Това изследване е много важно. То потвърждава отвъд всяко основателно съмнение, че Ковид-19 в еднаква степен засяга мозъка и психиката на човека“, казва Саймън Уесли, ръководител на Факултета по психиатрия в авторитетния лондонски „Кингс Колидж“.

„Последиците от Ковид-19 за психическото здраве на пациента могат да бъдат сериозни“, казва и Лий Милиган, изпълнителен директор на благотворителната организация за подпомагане на психичното здраве „MQ“. „Те дават своя „принос“ към нарастващия брой психически заболявани и се налага спешно да бъдат добре проучени.

Източник: „Дойче веле“

Прегледана: 113493

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече