Проучване: Взирането в нечии очи за 10 минути може да промени вашето съзнание

0

Забравете за LSD: очите са новият хит. Разбира се, не говорим за консумацията им, а по-скоро за интензивно взиране в нечии очи за продължителен период от време. Очевидно това може да накара хората да влязат в алтернативно състояние на съзнанието. Това интригуващо откритие е направено от изследователя на зрението Джовани Капуто от Университета на Урбино в Италия, но това не е първото му проучване на съзнанието.

Преди няколко години ученият набрал 50 доброволци и ги кара да наблюдават своите отражения в огледало за 10 минути в слабо осветена стая. За много от тях отнема по-малко от една минута, за да започнат да халюцинират.

Лицата им започнали да се изкривяват и променят, придобивайки вид на животни, чудовища или дори на починали членове на семейството. Това е явление, въображаемо наречено „ илюзия със странно лице “. Но изглежда странните ефекти са още по-драматични, когато огледалото се замени с друг човек.  Капуто събира младежи и ги сортира по двойки. След това всяка двойка сядала на столове в слабо осветена стая, разположени на разстояние един метър един от друг. Осветеността позволявала на участниците да възприемат фини черти на лицето, но възприятието на цветовете било намалено. Половината от двойките седeли един  срещу друг, гледайки израженията си, докато останалите седeли един до друг, втренчени в стената. След 10 минути участниците попълнили въпросници за преживяванията си в стаята, които разкрили някои доста интригуващи ефекти.

Според Британското психологическо общество, онези от групата, които са били един срещу друг, описват по-високи нива на отслабена интензивност на цветовете от контролите, като шумовете изглеждат по-силни, отколкото би трябвало. Времето сякаш се забавило и те се почувствали отдалечени. Освен това почти 90% от тях казват, че лицето на партньора им е изглеждало деформирано, 75% са виждали чудовищни същества и 15% дори са виждали черти на лицето на роднина да се появяват върху лицето на партньора им. Отчетените усещания показват симптоми на дисоциация, термин, използван за описание на отклонение от връзката на човек с реалността. Интересното е, че Капуто установява, че тези симптоми корелират с деформация на лицето, но не и с появата на странни лица.

Той изказва хипотезата, че тези халюцинации, така наречените „привидения със странно лице“, могат да бъдат следствие от връщането към „реалността“ след навлизане в дисоциативно състояние, породено от липсата на сензорна стимулация.

Когато се взираме в една точка за продължителен период, чертите в периферията започват постепенно да изчезват. Но ако това би обяснило какво се случва, тогава бихме очаквали чертите на лицето постепенно да изчезват, вместо да се появяват странни неща. И както посочва Scientific American, ако липсва някаква визуална информация, мозъкът се справя с тези пропуски, като ги попълва въз основа на очакванията или преживяванията. Би било интересно да разберем какво води до тези странни халюцинации, тъй като въпреки че изглежда необходимо слабото осветление, това не може да бъде единственият фактор, тъй като същото не се наблюдава в контролната група.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 101553

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече