Висока ли е цената на депутатското място?

0

Цената на депутатското място изчисляваме с проф. Николай Николов,  член-кореспондент на Българската академия на науките и председател на Съюза на математиците в България.


А за да сме максимално достоверни, се ръководим от следните параметри – усредняваме имащите право на глас на 5 милиона и половина, при избирателна активност 40% и условна цена на глас 50 лева.

„40% от 5 милиона избиратели прави 2,2 млн. – по 4%, това е 88 хиляди гласа трябва на една партия или коалиция да попадне в парламента, по 50 лева – това са 4 милиона и 400 хиляди лева“, обясни пред Bulgaria ON AIR пред. на УС на Съюза на математиците в България, Николай Николов.


За тези пари се получават между 10 и 11 мандата. А с примерен избирателен район, който има 10 мандата и 230 000 избиратели, за да се прескочи 4% бариера, са необходими 92 хил. гласа, тоест един независим кандидат.

„Tрябва да спечели 1/10 от всички гласове, тоест 10%, той трябва да спечели 9200 гласа. По 50 лева, това прави 460 хиляди лева да отдели“, допълни още Николов.

 Ако участва в комисия, един депутат получава заплата в размер на 8000 лева. Колко пари ще вземе при пълен мандат?

„Това прави 384 000 лв., тоест той трябва да даде повече отколкото би купил“, изчисли математикът.

 Ако избирателната активност е по-висока, цената за 1 мандат скача.  

„Ако избирателната активност е 60%, съответното място в парламента ще скочи на 600 хиляди лева. Така че, ако искаме да елиминираме, тоест да направим много скъпо съответното купуване, да се опитаме да го предотвратим, трябва да имаме по-висока избирателна активност“, заяви  Николов.

А кой си е направил сметките с кръчмар, и кой – без, ще разберем след 20.00 ч. в неделя.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 98006

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече