Политолог: Следващият парламент ще е по-плуралистичен

0

Димитър Аврамов даде слаба оценка на изминалото 44-то НС

Следващият парламент ще бъде по-плуралистичен, заяви в интервю за БГНЕС политологът Димитър Аврамов.

По думите му в тази предизборна кампания има поне една добра новина и тя е свързана с това, че с огромна вероятност в Народното събрание ще се появят три нови формации, които ще променят коренно начина, по който то работи и по който изглежда – „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“.


Епидемията изгони избирателите от урните, 6 сигурни партии в НС
„Хората от тези партии имат различен политически произход. Част от тях дори не са се занимавали с политика. Ще припомня обаче, че представители и на трите формации бяха на протестите срещу настоящото управление. В този смисъл трите партии имат обща платформа, по която да взаимодействат и тя е: смяна на настоящото управление. Това е програма-минимум, която прави възможно сътрудничеството между тези три партии“, смята политологът.
Той даде слаба оценка на изминалото 44-то Народно събрание и изрази мнение, че е много вероятно „следващият парламент да е по-плуралистичен, по-конкурентен и вътре наистина да има по-сериозни разговори за политика“.

„Според социологическите проучвания опозиционният вот се разпределя в три, дори четири формации. Това неизбежно означава, че следващото правителство ще бъде коалиционно и то с повече от две политически формации. Много е възможно да са три и дори четири, възможно е също да се търси сложна по характер политическа формула, която е временна“, коментира още Димитър Аврамов.

Той подчерта, че ако се оформи по-ясно очертано парламентарно мнозинство, то със сигурност ще търси възможност да излъчи правителство.

„Важният въпрос е дали може да се случи. Сегашното управление е поставено в нещо като „електорална карантина“. Това, дали то ще бъде репликирано в следващия парламент, зависи до голяма степен от това дали малките партии, които са част от днешното статукво или го подкрепят в парламента, без да участват в правителството, ще минат бариерата. Не ми се струва правилно да коментирам кой ще мине или няма да мине 4-процентовата бариера няколко дни преди изборите, защото това би било неуважение към избирателите“, разясни още политологът.

Според него има все по-засилващата се патриотична реторика в настоящата кампания, а „говоренето за патриотизъм е празнодумие, присъщо на слабите политици“.

Димитър Аврамов призова гражданите да отидат до урните на 4 април и да упражнят правото си на глас:

„Неделя ще е малко по-студен ден, но отидете и гласувайте, защото това е най-важният ден през следващите четири години“, посочи той.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 99224

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече