Колко дълго ще продължи имунитетът ни срещу COVID-19?

0

Експертите все още нямат категоричен отговор

Може да сте част от хората, които са получили ваксината срещу COVID-19 или от тези, които все още изчакват. Независимо от това, в съзнанието на всички има един ключов въпрос: Колко дълго ваксината наистина ще ни защитава?

Както при повечето аспекти на вируса, отговорът не е напълно ясен. Защо? Защото, въпреки че се борим с пандемията повече от година, ваксините получиха разрешение за спешна употреба сравнително наскоро. Така че експертите не са имали време да наблюдават тяхната дългосрочна ефективност.

Това проучване обаче е в ход и междувременно експертите казват, че можем да направим образовано предположение, пишат от The Washington Post.

Колко дълго ще продължи имунитетът срещу COVID?

Здравните власти не са дали окончателен отговор на този въпрос.

Но въз основа на клинични проучвания експертите знаят, че имунитетът, предизвикан от ваксина, трябва да продължи минимум около три месеца. Но това не означава, че защитният имунитет ще изтече след 90 дни – 90 дни е просто времевата рамка, в която е проследено състоянието на участниците в първоначалните изпитания на Pfizer, Moderna и Johnson&Johnson.

Тъй като изследователите продължават да изучават ваксините, този срок на годност се очаква да нарасне.

В реалния свят имунитетът срещу ваксините трябва да продължи доста по-дълго, въпреки че продължителността на времето все още трябва да бъде определено с допълнителни проучвания, казват експертите.

Съществуват и определени фактори, които могат да повлияят на имунитета.

Снимка: БГНЕС

Чунхуей Чи, директор на Центъра за глобално здраве в Орегонския държавен университет, каза, че имунните реакции варират при отделните хора. Хората, които имат по-силен имунен отговор на ваксина, ще произведат повече антитела и клетки на паметта – и следователно ще имат по-силен имунитет, обяснява той. Но понастоящем няма доказателства, които да показват, че по-силен имунен отговор ще увеличи продължителността на имунитета.

Фактът, че някои хора ще имат по-силен имунен отговор, не означава, че ще имат по-тежки странични ефекти от дозите или обратно, според скорошно проучване на Британската национална здравна система

„Имунитетът може да зависи и от това, което се случва с бъдещите варианти. Ако човек е бил изложен на вариант, способен да избегне предизвиканите от ваксина антитела, например, ваксината може да не е толкова ефективна, колкото се очаква първоначално“, казва Лана Дбейбо, експерт по инфекциозни болести в Медицинското училище в Индиана.

Въпреки че изследователите все още нямат всички отговори, знанията за други коронавируси, както и нововъзникващите изследвания за настоящия щам, могат да дадат улики.

Разглеждайки проучвания върху естествения имунитет от коронавирус, експертите предполагат, че защитният имунитет от ваксините ще продължи поне шест до осем месеца. И ако имунитетът срещу SARS-CoV-2 в крайна сметка е подобен на други сезонни коронавируси, като например „обикновена настинка“, дори е възможно ваксините да осигурят защита от година или две, преди да се наложи бустер.

Можем ли да екстраполираме от това, което знаем за естествения имунитет?

Да.

Всъщност голяма част от тази хипотеза идва от екстраполиране на данни, изследващи имунните отговори при хора, които са имали COVID-19 и заболявания от други коронавируси, а не при хора, които са били ваксинирани, обяснява Дбейбо, който е директор на инициативи за ваксини в Университета в Индиана.

„Но имунният отговор на ваксината не трябва да бъдат по-малко надежден, отколкото при естествена инфекция“, добавя тя.

Текущи изследвания показват, че хората, които са били заразени с COVID-19, са запазили имунитет, който е бил стабилен след осем месеца. Това дава на изследователите отправна точка в прогнозирането колко дълго може да продължи имунитетът след ваксинацията, казва Дбейбо.

Изследванията също така показват, че хората, които са прекарали болестта по-тежко, са развили по-силна имунна реакция от тези с по-леки форми на заболяването. И тъй като индуцираният от ваксина имунитет изглежда по-подобен на естествения имунитет, който се получава от тежки инфекции, изследователите казват, че вярват, че хората, които приемат коронавирусна ваксина, ще бъдат защитени по-добре от повечето хора с естествен имунитет, казва Дейвид Топъм, професор по микробиология и имунология в университета в Рочестър.

Всичко това води до извода, че все пак антителата ще отслабнат. И въпреки че това ще е постепенен процес, след като антителата спаднат до ниво, което вече не е защитно, е възможна повторна инфекция. И все пак инфекцията вероятно ще бъде по-лека, твърдят експерти.

Топъм, директор-основател на Института за транслационна имунология и инфекциозни болести към Университета в Рочестър, изучава коронавируса и ролята на В-клетките на паметта – имунните клетки, които продължават да съществуват цял ​​живот и произвеждат антитела при повторно излагане на патоген, срещу който те са програмирани да се борят. Той казва, че някои хора, които са били хоспитализирани с тежка COVID-19 инфекция, все още са имали високи честоти на В-клетките на паметта, както и антитела, до девет месеца след инфекцията.

По думите му, В-клетките с памет дори могат да се адаптират бързо към нов вариант, обикновено в рамките на дни.

„Дори ако нивата на антителата отслабнат и вие се реинфекцирате или се заразите с вариант, В-клетките на паметта, ако имате достатъчно от тях, ще реагират много бързо и ще предотвратят това тежко заболяване“, каза той.

Експертите също спекулират дали имунитетът срещу SARS-CoV-2 ще бъде толкова траен, колкото при сезонните коронавируси, с които хората се заразяват многократно през целия си живот. Експертите изчисляват, че имунитетът срещу тези коронавируси продължава няколко години и някои експерти прогнозират, че с времето това може да се случи с настоящия вирус.

„Мисля, че този коронавирус ще стане като другите сезонни коронавируси, тъй като или ще бъдете ваксинирани, или заразени като дете, тоест – ще имате леко заболяване и след това, когато го срещнете като възрастен, ще имате известен имунитет. Въпреки че няма да ви предпази от заразяване, най-лошото, което ще получите, е силна настинка“, обяснява Топъм.

Той каза, че COVID-19 е тежък в момента, защото „възрастните виждат този вирус за първи път и нямат съществуващ имунитет.“

По публикацията работи: Нели Христова

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 98839

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече