Секс скандали в Болшой театър

0

До престижната сцена се стигало през леглото, разкри балетистът Николай Цискаридзе в интервю

Някъде в чужбина подобни разкрития биха се превърнали в огромен скандал: оказва се, че в най-престижния руски театър сексуалният тормоз процъфтява. Балетната звезда Николай Цискаридзе разказа в интервю за YouTube шоуто на Василий Конов, много млади момичета и момчета, които мечтаят за кариера на прочутата сцена на Болшой, могат да получат тази възможност само срещу секс. Известният танцьор и педагог, народен артист на Русия, добре знае за какво говори: театърът е вторият му дом от 1992 година, в продължение на повече от две десетилетия.

Всичко там се случва по този начин, нито един човек не излиза на сцената просто така — казва  Цискаридзе в интервю пред журналиста Василий Конов миналата седмица. — В Болшой театър момичетата постоянно получават предложения за секс, за да получат роля. И момчетата също, за съжаление. Ако днес някой от артистите разкаже всичко това, не знам какво ще се случи с него. Едно момиче разказа всичко честно – почти беше убита. Всички те са страшно уплашени“.

„Докато бях в Болшой, бяхме много близки със Сергей Филин, художествения ръководител на балета. Когато започна цялата тази история с Анжелина Воронцова, той се осмели да ми каже в лицето: „Ти си умно момче, посъветвай я да прави каквото трябва и тогава всичко ще й се получи“, припомни Цискаридзе може би най-големия скандал в Болшой през новото хилядолетие. — При цялата ни близост, аз му отговорих: „От днес нататък ми е отвратително дори да говоря с теб“.  Станах и си тръгнах. След това повече не съм разговарял с него. Никога няма да забравя сълзите и издевателствата над Анжелина. За мен беше прекалено“. 

Прочутият танцьор все още е изумен как 21-годишната крехка балерина е успяла да устои в тази неравна борба, без да се пречупи. След като напусна Болшой със скандал, тя не изостави балета: от 2013 г. Воронцова играе в Михайловския театър в Санкт Петербург, изпълнявайки солови и главни роли.

 Снимка: РИА Новости
Анастасия Волочкова

„Това момиче се сблъска с много омраза, защото беше красавица и талант“, оплака се Цикаридзе. — Филин я е преследвал от 15-годишна… Не знам как детето е издържало.“
 
През януари 2013 г. художественият ръководител на балета на Болшой Сергей Филин бе нападнат на улицата близо до дома му и лицето му бе залято с киселина. Полицията разкри поръчителят на покушението — това е балетистът Павел Дмитриченко, с когото тогава живее Воронцова, но не е установено тя да е била запозната с намеренията му.

Пред съда Дмитриченко прави частични признания и е осъден на 6 години колония строг режим, по-късно присъдата е намалена и е освободен през пролетта на 2016 г. Интересна подробност е, че след като е арестуван през март 2013 г., колективът на Болшой го избира за шеф на профсъюза на мястото на Филин. След излежаване на присъдата Дмитриченко се завръща към балета, дори веднъж отново танцува на сцената на Болшой театър в гостуващ спектакъл. 

След 34 операции и значително увредено зрение, Филин се завръща, но през 2016 г. генералният директор не подновява договора му като ръководител на балета. Николай Цискаридзе напусна Болшой театър през 2013 г., след като и неговият трудов договор не е подновен, и от 2014 г. е ректор на Академията за руски балет „Ваганов“. 

По думите на Цискаридзе в Русия нито са приели, нито разбрали движението #MeToo. „Това означава, че съдбата на прочутия филмов продуцент Харви Уайнстийн, осъден на 23 года за насилие и секстормоз, едва ли ще сполети някого у нас, независимо от всичките му злодеяния“.

През фаталната за Болшой 2013-а още една примабалерина, танцувала на сцената му, изнесе меко казано „неудобни“ данни за театъра. Анастасия Волочкова потвърди носещите се слухове, че момичета от трупата са принуждавани да обслужват като ескорт ВИП клиенти. 

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 93752

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече