Убийци и посредствени стратези: малко известни факти за US-президенти

0

Някои от американските лидери имали лош нрав, а други – особено чувство за хумор

Прието е на американските президенти да се гледа като на небесни звезди, които решават съдбата на милиони хора. Въпреки привидното им всемогъщество, те са обикновени хора, с присъщите им предимства и недостатъци и често са споходени от трагична съдба. Ето няколко интересни и малко известни факти за президентите на САЩ.

1-вият президент на САЩ Джордж Вашингтон

Легендарният първи президент на Америка, често е изобразяван на кон, подчертавайки военните му заслуги, но всъщност той беше доста посредствен стратег: войските под негово командване най-често отстъпваха, а самият бъдещ държавен глава загуби почти всичките си битки. Освен това той обичаше да пие запарки от билки, които отглеждаше сам със собствените си ръце и след това се отдаваше на тютюна или на бирата.

2-рият президент на САЩ Джон Адамс

Наред с другите неща, той беше запомнен, че стана първият стопанин на Белия дом, построен при неговия мандат. Той също така отглеждаше чистокръвно куче с името Сатана като домашен любимец.

6-ият президент на САЩ Джон Куинси Адамс

Отличава се със своята ексцентричност и държеше в Белия дом алигатор, подарен му от френски генерал. Адамс обичаше да вкарва гостите в стаята с крокодила и искрено се радваше на техния страх.

7-мият президент на САЩ Андрю Джаксън

Той е един от основателите на Демократическата партия, но също така беше и запален дуелист. Според различни източници той е убил в дуели от 13 до няколкостотин души. Освен това той притежаваше особено чувство за хумор и сам обучаваше опитомения си папагал на нецензурни изрази, които птицата издава по време на самото погребение на Джаксън. Стигна се дотам, че някои хора, не издържаха на безкрайния поток от малтретиране и просто напуснаха погребението.

12-ият президент на САЩ Закари Тейлър

Герой от мексиканската война и собственик на боен кон, който пасял на поляната пред Белия дом. Той загуби своята опашка в битки с туристите, и умря не от раните, получени на бойното поле, а от хранително отравяне. По време на честването на Деня на независимостта през 1850 г. беше горещо. Президентът пиеше студено мляко, ядеше сладолед и пресни плодове. Скоро той се разболя и 5 дни по-късно почина. Имаше легенда, че Тейлър е отровен, но ексхумацията, извършена през 1991 г., не потвърди тази хипотеза. Напълно възможно е обаче истинската причина за смъртта на президента да е дизентерия или тиф.

14-ият президент на САЩ Франклин Пиърс

Франклин Пиърс доказа, че всичко може да се направи с връзки в Белия дом. Ако не всичко, поне много. И така, самият Пиърс се измъкна от убийство, след като през 1853 г. той повали възрастна жена с коня си. Жертвата умира, а самият Пиърс е арестуван. И скоро беше освободен „поради отсъствието на доказателства“.

20-ият президент на САЩ Джеймс Гарфийлд

Като президент на САЩ, Гарфийлд не издържа дълго – 6 месеца след като встъпи в длъжност, той беше ранен от револвера на психически нестабилния Чарлз Гито, който искаше да бъде назначен за посланик на САЩ във Франция. Куршумът не засегна жизненоважни органи, но некачествената медицинска помощ и опитите за откриването на фаталното парче метал с помощта на модерния за тогава електрически метален детектор, създаден от Александър Бел, доведоха до няколко грешни срязвания, тяхното силно възпаление и смъртта на президента. Куршумът разбира се бе открит по време на аутопсията и бе издадена присъдата, че не той е причината за смъртта на Гарфийлд. Въпреки това Гито е обесен, но медиците не.

25-ият президент на САЩ Уилям Маккинли

Уилям Маккинли, е президент на САЩ на границата между XIX и XX век, и се отличава с това, че когато съпругата му, страдаща от епилепсия, когато й ставаше лошо на светските мероприятия, той покриваше лицето й с кърпа и се преструваше, че нищо не се е случило. И същият този мъж, ранен от изстрел на револвер, моли охраната да бъде „по-нежна“ с убиеца, който веднага беше набит. Седмица след като беше ранен, президентът умира в резултат на усложнения.

26-ият президент на САЩ Тиъдър Рузвелт

Тиъдър Рузвелт, ловец, майстор на джиу джицу и бокс, притежаваше завидно спокойствие. Той оцелява при два опита за покушение. По време на първия от тях куршумът попада в гърдите на Рузвелт. Той беше спасен заради това, че калъфът му за очила и ръкописът от 50 страници от неговата реч бяха в джоба на гърдите му. Куршумът обаче влиза в тялото му. Като опитен ловец, Рузвелт осъзнава, че след като няма кръв в устата си, това означава, че белия му дроб не е пробит … и произнася своята реч в продължение на час и половина, докато върху ризата му не се появява кърваво петно. Лекарите решиха да не вадят куршума от гърдите на Рузвелт, тъй като риска от операцията превишаваше видимата полза от нея и 26-ият президент на САЩ го носеше до края на живота си. Вторият опит, бе извършен 4 години по-късно, и се оказа още по-малко успешен – хвърления нож, от тълпата, прелетя покрай него. Рузвелт се престори, че дори не е забелязал случилото се. Освен това, като президент, Рузвелт ходеше в Белия дом със зареден пистолет в джоба и имаше репутацията на безмилостен убиец.

29-ият президент на САЩ Уорън Хардинг

За повечето американци Хардинг имаше репутацията на президент неудачник. По време на неговия мандат корупцията в САЩ процъфтява. Именно при Хардинг в затвора попада първия министър в историята на САЩ – ръководителят на Министерството на вътрешните работи Алберт Фол беше признат за виновен за взимането на подкупи, а самия Хардинг се измъкна от тази ситуация само защото умря точно навреме от инфаркт, странно подобен на отравяне. Хардинг беше известен като заклет комарджия, който беше създал подземно казино в Белия дом с алкохол, блекджек и всичко останало.

33-ият президент на САЩ Хари Труман

След Втората световна война в САЩ Ку Клукс Клан се обединява с най-влиятелните хора в страната. Числеността на организацията достигна почти 5 милиона членове. Решавайки да продължи политическа си кариера, Труман, по съвета на свой приятел, също се присъединява към това расистко тайно общество, и започва да плаща членски внос от $10.

40-ият президент на САЩ Роналд Рейгън

Той влиза в политиката след края на актьорската си кариера, Рейгън не изоставя звездните си маниери и обича да се съветва със звездите, когато взима важни решения. 40-ият президент на САЩ назначава важните конференции или дебати само след подробна консултация с астролог.

42-ият президент на САЩ Бил Клинтън

Той е най-разсеяният стопанин на Белия дом. Въпреки, че по време на своето президентство, успя да развали отношенията на САЩ с много страни, главнокомандващият успя да загуби и кодовете от „ядрения куфар“. Загубата им беше разкрита едва при следващата промяна, която се извършва 3 пъти годишно.

(Превод за „Труд“ – Павел Павлов)

Автор: Юрий Майборода, kp.ru

Източник: в. „Труд“

Прегледана: 86213

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече