Пандемията – джакпот и (или) капан за фармацевтичните компании

0

Франс прес представя печелившите, губещите и поставените в по-сложна ситуация, съобщи БТА.

Печелившите

Да се впуснеш в разработването на ваксина срещу Ковид-19 е залог, който може да се окаже печеливш, особено за биотехнологичните компании като „Модерна“ (Moderna), чиято траектория се промени възходящо.

До декември 2020 година тази американска компания не бе пуснала на пазара никаква ваксина, но работеше върху потенциално обещаваща технология на РНК съобщение. Разработването на ваксина доведе до скок на акциите й. От под 20 долара в края на декември 2019 година те достигнаха 156 долара за една 12 месеца по-късно.

Подобна траектория измина и германската биотехнологична компания „БионТех“ (BionTech), която също разработи ваксина заедно с американците от „Пфайзер“ (Pfizer). Тя е листвана на Насдак в Ню Йорк и акциите й се повишиха от 35 долара в края на декември 2019 година до 127 долара за една година по-късно.

За добре позиционирана на пазара компания като „Пфайзер“ това не е толкова впечатляващо. И все пак през последните 12 месеца пазарната й капитализация се е повишила с 25 милиарда долара, коментира анализаторът на сектора в „Портзампарк“ (Portzamparc) Кристоф Домбю.

„Пфайзер“ предвижда продажби за 15 милиарда долара на ваксината си през 2021 година, като не са много препаратите, които носят такива приходи, според фармацевтичния производител.

Котировките на компанията нараснаха над пет пъти от края на 2019 до февруари 2021-а.

Губещи

Те могат да бъда открити сред компаниите, които разработват други методи за лечение на болестта, а не ваксини. Френската „Абивакс“ (Abivax), която работеше върху потенциална терапия, отчете постепенно повишение на котировките през 2020 година, преди те да се сринат с 25 процента за една сесия в началото на март.

Компанията съобщи, че прекратява клиничното тестване на препарата.

Според проучване на „ГлоубълДейта“ (GlobalData) има огромна разлика в резултатите на разработчиците на ваксини и компаниите, които работят върху различни лекарства срещу Ковид-19. Колкото повече ваксини бъдат одобрени, толкова пазарната капитализация на вторите ще се понижава заради по-слабото търсене на препаратите им.

Акциите на американската компания „Ридженерън“ (Regeneron) се понижиха с над 13 процента през четвъртото тримесечие на на 2020 година, въпреки че лекарството й въз основа на моноклонални антитела получи разрешително за спешна употреба в САЩ.

Появата на нови щамове на Ковид-19 и трудностите при производството на ваксини биха могли отново да дадат глътка въздух на производителите на други лекарства.

Сложни случаи

Ситуацията при големите компании е сложна, тъй като често ваксините не са в основата на дейността им.

Френската „Санофи“ (Sanofi) закъсня с пускането на ваксината си срещу Ковид-19. И все пак, макар този факт да доведе до спад с 4 процента на акциите в самия ден на обявяване на закъснението, това не се отрази на резултатите й, подсилени от други продукти. Впоследствие котировките й отново нараснаха. При все това групата не разработи нито механизъм за диагностициране, нито ваксина или лекарство и изпусна добра възможност, подчерта Домбю.

„АстраЗенека“ (AstraZeneca), която напоследък преживя редица сътресения, породени от закъснения в доставките и спиране на ваксинационната кампания, определено не се радва на добро борсово представяне.

Котировките й се понижиха с над 20 процента спрямо максимума, отчетен през юли миналата година. Въпреки това на следващия ден след спирането на ваксината на британската компания в Германия и Франция акциите й поскъпнаха с над 3 процента в Лондон, което според анализатори се дължи на диверсификацията на групата.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 79023

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече