Байдън го нарече „убиец“. Трите възможни отговора на Путин.

0

Обидчивостта на Владимир Путин за пръв път изпитаха на гърба си хората от тв-канал НТВ. Когато през 2000 година те излъчиха два епизода от сатиричното си шоу, в които осмиваха президента, съдбата на канала беше решена – бързо и окончателно. Собственикът на канала Владимир Гусински беше задържан за три дни по обвинение в мошеничество, след което подписа документите за предаването на телевизията под контрола на „Газпром“ – и оттогава не се е мяркал в Русия.

Джо Байдън не може да бъде току-така изгонен от Белия дом. Но определенията, които той даде за Путин в интервюто си пред тв-канал ABC, наричайки го „човек без душа“ и дори „убиец“, без никакво съмнение са най-острите думи, изречени някога по адрес на Путин от водещ западен лидер. Байдън добави още, че Русия ще си плати за намесата в американската президентска кампания през 2020 г. – намеса, за която го е информирал директорът на ФБР. В същото време президентът на САЩ смята, че Москва и Вашингтон могат да си сътрудничат – например за сключването на нов Договор за стратегическите нападателни оръжия.

Смяна в тактиката на САЩ?

Всъщност обаче със своето интервю Байдън направи важна крачка напред в развитието на отношенията с Москва, и по-точно – лично с Путин, което в момента е едно и също. Досегашните му действия към Русия изглеждаха по-скоро предпазливи.

Например: Белият дом се отказа от санкциите срещу германските компании-доставчици за „Северен поток-2“. Освен това до момента Байдън още не е разговарял по телефона с украинския президент Владимир Зеленски. Във Вашингтон със сигурност знаят как Кремъл тълкува тези сигнали.

И изведнъж – това хапливо интервю с нападки срещу личността на Путин. Разбира се, от гледна точка на Кремъл много е важно колко силен ще бъде обещаният от Байдън „отговор“. За Путин, който подрежда всички политици по вектора „сила-слабост“, сега явно настъпва моментът за избор. Той може да се престори, че възприема изказванията на Байдън като своеобразен комплимент – репутацията на един истински злодей винаги е по-добра от имиджа на слабака. При това Путин добре разбира, че в отношенията си със САЩ „неговата“ Русия е изправена пред опасността да достигне предела на своите финансови, икономически, военни и политически възможности.

От друга страна обаче стопанинът на Кремъл (чието мнение в случая е решаващото) винаги е смятал Байдън за продължител на политиката на Барак Обама. За Путин символ на тази политика е печално известната „червена линия“ от 2013 година, когато Обама заяви, че няма да търпи използването на химическо оръжие от московското протеже Башар Асад. Когато обаче режимът на Асад малко по-късно все пак използва химическо оръжие срещу цивилни граждани, отговор от Вашингтон не последва. И Путин стигна до извода, че Обама и неговият екип са „слабаци“. Този негов извод всъщност доведе и до конфликта с Украйна, и до по-сетнешната руска намеса в Сирия.

Така че не е малка вероятността Кремъл да реши да отговори на Байдън. При такова развитие на нещата първи под ударите ще попаднат малкото останали на свобода руски опозиционери. Путиновият режим винаги наказва Запада чрез удари по своите противници, защото знае, че това няма да доведе до някакви особени санкции. Друга възможна и дори много вероятна крачка ще бъде блокирането на някои, ако не и на всички западни социални мрежи на територията на Русия. Социалните мрежи са в ръцете на американски компании и Кремъл отдавна ги смята за инструмент за намеса във вътрешните си работи. Вече има и прецедент: LinkedIn беше блокиран още през 2016 година. Това, впрочем, се случи в самия край на мандата на Барак Обама. Днес главният (но сигурно не и единствен) кандидат видимо е социалната мрежа Туитър. А успоредно с войната за социалните мрежи, между Русия и САЩ открай се води и кибервойна, която навярно сега ще се разгори с пълна сила.

Официално признаване на сепаратистите в Украйна?

Третият възможен отговор на Путин след интервюто на Байдън е подновяването на конфликта с Украйна – в една или друга форма. Путин естествено е ядосан, след като украинското правителство забрани три руски тв-канала, наложи санкции срещу известния украински симпатизант на Кремъл Виктор Медведчук и създаде „Кримската платформа“ – един политико-дипломатически инструмент, целящ да осигури трайния натиск на Запада срещу Русия за връщането на полуострова под украински суверенитет. На фона на всички това не е трудно да си представим включително и това, че Москва може официално да признае сепаратистките образувания „ЛНР“ и „ДНР“ в Източна Украйна.

В Москва смятат, че сегашните политически разногласия между ЕС и САЩ са много сериозни и съответно очакват, че евентуалният общ трансатлантически отговор на подобни действия би бил съвсем слаб. Или поне не толкова силен, та Кремъл да не би могъл да го преглътне без сериозни загуби.

Интервюто на Джо Байдън звучи като предупреждение лично към Путин: „Не предприемайте резки стъпки!“ Отговора ще научим съвсем скоро.

Автор: Константин Егерт

Източник: „Дойче веле“

Прегледана: 75531

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече