Талибаните отправиха заплахи към САЩ, ако не се изтеглят от Афганистан до 1 май

0

Талибаните заплашиха Съединените щати, че ще има последствия, ако американските войски в Афганистан не се изтеглят до договорения краен срок 1 май. Агенцията отбелязва, че предупреждението е било отправено, след като новият президент на САЩ Джо Байдън заяви, че ще е трудно да се спази този график.

„Американците трябва да сложат край на окупацията в съответствие със споразумението от Доха и да изтеглят всичките си войски от Афганистан до 1 май – каза говорителят на талибаните Забихула Муджахид.  – Ако не го направят, независимо от причината или предлога, те ще отговарят за последствията.“

В подписаното през февруари 2020 г. в Доха споразумение с талибаните Съединените щати се ангажираха да изтеглят все още намиращите се в Афганистан свои военни до 1 май. В замяна талибаните се съгласиха да участват в мирни преговори с афганистанското правителство, които започнаха през септември в столицата на Катар, но засега не са отбелязали съществен напредък.САЩ може да се изтеглят изцяло от Афганистан след 1 май, ако мирните преговорите потръгнат

Джо Байдън подкрепя изтеглянето на американските войски, но някои високопоставени представители на неговата администрация се опасяват, че прибързано изтегляне може да потопи Афганистан в хаос, отбелязва АФП.

Правителството на Байдън обвинява талибаните, че не са спазили споразумението от Доха, защото са отговорни за нарасналото през последните месеци насилие в Афганистан и не са прекъснали всички връзки с терористични организации като Ал Каида.

Снимка: „Дойче веле“

Талибаните пък заявяват, че са спазили ангажиментите си, като се въздържат от нападения срещу чуждестранни войници, и твърдо държат да се спази договореният краен срок за изтегляне на американските военни.

В излъчено вчера интервю за телевизия ABC президентът на САЩ каза, че спазването на датата 1 май е възможно, но трудно, и изрази съжаление, че споразумението от Доха не е било договорено „по много солиден начин“ от неговия предшественик на поста Доналд Тръмп.

Източник: bg-voice.com

Прегледана: 73982

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече