Професия „лъжец“: Фирма осигурява алибита на закъсали

0

„Лъжите не са нещо негативно, те са просто необходими. Ние, хората, лъжем често, за да защитим личния си живот или семейството, или пък за да не нараним някого“, казва Щефан Айбен. Той ръководи твърде необичайна фирма със седалище в град Бремен – агенция за алибита.

Тайните на клиентите остават скрити. „Нали точно за това си плащат“, казва Айбен. Изненадващо е обаче колко много хора изпитват трудност да си признаят за някоя вина и вместо това са готови да платят, за да си остане тя в тайна.

Една и съща причина води хората при нас, казва 43-годишният шеф на агенцията: „Те не искат да се оправдават“. Айбен се е наслушал на какви ли не истории от живота, а неговата фирма се грижи да създава алибита за двойния живот на клиентите.

Какви услуги предлага агенцията?

Тя може да организира дори фалшиви резултати от детектор на лъжата и да помогне за приключване на нежелани интимни контакти чрез фалшиви телефонни обаждания. Понякога в тази роля влизат и актьори.

Айбен и колегите му помагат и за набавяне на изпратена уж от клиента поща от която и да е точка на света – без въпросният човек изобщо да е стъпвал там. Всичко това е като детска игра за „професионалните лъжци“ от агенцията в Бремен. Възможностите са почти безгранични: от производство на фалшиви визитни картички и подправени доказателства за трудов стаж, та чак до фиктивни гала вечери с раздавания на награди, на които уж присъстват зрители и журналисти.

Само малка част от клиентите използват услугите на фирмата, за да прикриват свои интимни връзки, уверява Щефан Айбен. Което обаче е трудно да се провери, тъй като всички поръчки се пазят в строга тайна.

Днес във фирмата на Айбен работят 10 щатни служители, но агенцията има ползва услугите на близо 2 000 временни сътрудници, които включват при нужда.

Услугите се ползват и от мъже, и от жени

Създателят на агенцията Щефан Айбен

Агенцията рядко отклонява поръчки – прави това, само ако се налага да се нарушават закони. Затова пък алибитата, които Айбен и колегите му продават, са железни: през всичките години досега нито едно от тези алибита не се е проваляло, казва шефът на фирмата.

Услугите на неговата агенция използват и мъже, и жени. След клиентите му има безработни, които се срамуват от социалното си положение; болни от рак, които не желаят работодателят им да научи за тежката им болест; женени адвокати, водещи двоен живот; проститутки и порнозвезди, които не искат децата им да страдат заради тяхната професия, и затова си набавят фалшива – за пред хората.

Междувременно агенцията за фалшиви алибита предлага услугите си също и в Австрия, Швейцария и Испания.

Автор: Щефан Айбен

Източник: „Дойче веле“

Прегледана: 63193

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече