Горещият въпрос: Могат ли новите щамове на Covid-19 да съсипят лятото?

0

Има спорове дали най-амбициозната кампания за ваксинация в историята ще бъде успешна

Измина една година, откакто пандемията от Covid-19 затвори голяма част от Европа, а признаците за подготовката на един постпандемичен свят са навсякъде. Независимо дали става дума за разгорещената дискусия относно ваксинационния паспорт или Великобритания, която започва да отхлабва мерките, светът е изпълнен с вяра, че най-амбициозната кампания за ваксинация в историята ще доведе до отваряне на икономиките това лято, пише коментаторът Лионел Лоран за Bloomberg.

„Има много доказателства в подкрепа на това мнение, но има и спорове дали наистина това ще бъде толкова успешно. Разпространението на нови щамове, по-устойчиви на някои от съществуващите ваксини, е потенциална причина за безпокойство, като се има предвид, че те могат да забавят разхлабването на мерките или дори да забавят процеса на ваксинация“, продължава той, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.


По думите му някои мнения относно придобития имунитет срещу инфекцията се поставят под въпрос. Според проведено изследване миналия месец става ясно, че хората, които са се възстановили от SARS-CoV-2, са се разболели отново, но този път от нов щам.

„Намирам това за доста отрезвяващо“, казва Дани Алтман, професор по имунология в лондонския Imperial College.

Лоран смята, че политиците трябва да започнат да се подготвят за риска от периодични вълни от инфекции от Covid-19, независимо дали чрез поръчка на специални ваксини от второ поколение или промяна на начина на разпространение на настоящите дози.

Нищо чудно, че австрийският канцлер Себастиан Курц и датския премиер Мате Фредериксен пътуваха до Израел тази седмица, за да установят партньорство за производството на ваксини с Бенджамин Нетаняху, чиято страна е една от първенците във ваксинационните кампании в световен мащаб.

Снимка: Clinika.bg

„Трите държави редовно споделят информация за пандемията като неформален алианс, който страните от ЕС наблюдават. ЕС също така разработва собствен проект за производство и на ваксини, насочени към новите щамове. Но вероятно има още странични сделки, ако плановете на блока за увеличаване на производството и дистрибуцията не дадат ефект скоро“, пише в коментара си Лоран.

По думите му не е твърде трудно да се адаптира вече съществуваща ваксина срещу Covid-19, за да се насочи към определен нов щам на вируса, особено когато се използва новаторската технология съдържаща информационна РНК (mRNA) молекула. Миналия месец Moderna изпрати т.нар. бустер дози от ваксина, специално разработена срещу щама B.1.351, идентифициран в Южна Африка.

Според Лоран всеки нов тип дози ще затрудни допълнително и без това обърканата надпревара за ограничените количества от ваксината.

„Ходът на Италия в четвъртък да блокира дозите на AstraZeneca да напускат територията на ЕС говори за разочарование от производствените затруднения. В крайна сметка страната някога беше жертва на Pfizer, която неочаквано намали наполовина доставките до региона Венето. Напрежението е осезаемо“, пише още Лоран.

Освен това има още много неща, които могат да се направят. Сред тях е прилагането на ваксините, които вече са налични, но по-ефективно.

„Колкото повече време отнема пускането на ваксините, толкова по-рискови стават нещата. Ето защо някои твърдят, че първите дози трябва да се прилагат по-бързо. Те може да са по-малко ефективни срещу някои щамове, но все пак ще осигурят защита“, смята той.

Докато ваксинацията трябва да се окаже ефективна за справяне с тежки симптоми и хоспитализации, здравните институции все още трябва да се справят по-добре при планирането на следващите вълни на вируса.

Лоран е категоричен, че трябва да има повече капацитет, персонал и инвестиции за справяне с бъдещите вълни на заразата. Не можем да чакаме повече, за да приложим уроците, които сме научили досега.

Битката срещу новите щамове също подчертава колко важно е справедливото разпределение на ваксините по света. Усилията, които дават приоритет на богатия свят, който предварително е поръчал достатъчно, за да ваксинира населението си няколко пъти, ще изглеждат много недалновидни, ако сред неваксинираното население се появят още по-заразни щамове на вируса.

„Предприемат се някои положителни стъпки, макар и малки. Португалия обяви, че ще изпрати 5% от ваксините си до група португалоговорящи африкански държави, а Гана получи първа пратка от Covax“, припомня Лоран.

Ще бъде ли достатъчно това, за да се избегне потенциална лятна криза? Анализаторите от SVB Leerink – инвестиционна банка, специализирана в здравеопазването, казаха на клиентите миналия месец, че има реална вероятност да се изправим пред повече ограничения, тъй като новите варианти се разпространяват, докато ваксините се опитват да наваксат.

„Като се има предвид и без това високото ниво на изтощение от пандемията и вероятната съпротива срещу каквито и да било действия за затваряне на икономиките отново, трябва да определим стабилен план сега. Нека състезанието започне“, завършва коментара си Лоран.

Източник: Dnes.bg/ Bloomberg

Прегледана: 56896

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече