Истината за Занзибар и COVID-19 се различава от представите на хората

0

Коронавирусът много бързо се разпространява в Танзания

Палми, плажове, слънце, море, развлечения – това предлага остров Занзибар на гостите си. При това без да се налага да се носят маски и да се спазва дистанция.

Островната група е част от Танзания, която вече е победила COVID-19. Или поне така поне твърди президентът на страната Джон Магуфули. Здравното министерство от май месец 2020 г. е спряло да предоставя данни за пандемията на Световната здравна организация.

Аргументът е, че в Танзания няма коронавирус, а Магуфули отказва всякакви ваксини.

Господ ни чу. Враговете ни могат да си говорят каквото искат, но ние тук сме на сигурно място„, повтаря президентът. 

Реалната картина обаче е друга – в момента коронавирусът много бързо се разпространява в Танзания, включително и южноафриканската мутация. Болниците в Дар ес Салаам връщат пациенти, защото всички свободни места са заети, липсват кислородни бутилки, а лекарите масово издават смъртни актове с диагноза „остро възпаление на белите дробове“, предаде „Дойче Веле“.

Медици рискуват да бъдат уволнени или да останат без разрешително за упражняване на професията си, ако си позволят открито да говорят за COVID-19.

А местното летище не спира всеки ден приема самолети, извършващи чартърни полети, с които на острова пристигат много чуждестранни туристи – предимно от Русия и от източноевропейските страни. И все повече завръщащи се от Занзибар у дома дават положителен тест за зараза с коронавируса. Нищо, че всеки един от тях е притежавал издаден в Занзибар документ с негативен резултат.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 55737

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече