В-к „Гардиан“: Турски мафиоти излязоха от сенките и не крият връзките си с властта

0

Който гледа снимката, може да забележи просто двама добре облечени мъже в костюми. Тя обаче казва много и за миналото, и за бъдещето на Турция, пише „Гардиън“.

Ултранационалистът, а от няколко години и коалиционен партньор в правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, е вляво. Вдясно обаче е Алаатин Чакъджъ, мафиотът с най-лоша слава в страната. Обвинен в 41 поръчкови убийства, той влиза в затвора, след като е признат за виновен, че поръчва това на бившата си съпруга и тя е застреляна пред сина им.

Освобождаването му миналата година е заради амнистия, наложена в Турция заради коронавируса – от претъпканите затвори бяха пуснати някои осъдени. Сред тях нямаше политически затворници, но се отличаваха десетки други имена от подземния свят.

Внезапното реабилитиране на мафията в публичния живот говори за нов политически климат, при който държавата в най-добрия случай толерира сенчести фигури.

Специално връзката на Бахчели и Чакъджъ има предистория – и двамата стават известни като членове на неофашистката групировка „Сивите вълци“, днес младежко крило на Партията за националистическо действие (ПНД), оглавявана от Бахчели. По това време, през осемдесетте години, в Турция има множество сблъсъци между организации като тази и левичарски като Кюрдската работническа партия (ПКК), призната в Анкара, в ЕС и САЩ за терористична организация.

Това е и време на връзка между турското разузнаване и мафията, помагаща за политически убийства. Катастрофата, станала известна като аферата „Сусурлук“ (заради местопроизшествието), изважда на показ взаимозависимостите – в една и съща кола умират заместник-председателят на истанбулската полиция, турски депутат и лидерът на „Сивите вълци“.

След десетилетия в сенките или в затвора обаче играчи от тази епоха се завръщат в публичното пространство, пише „Гардиън“. Вестникът отбелязва, че Чакъджъ вече е отправял смъртни заплахи към лидера на опозицията, посещавал е други известни политици и се е хвалил в социалните мрежи с високопоставени приятелства.

Въпреки някои паралели – например атаките срещу политик, журналист и адвокат, критични към националистическата партия, посред бял ден в Анкара миналия месец – днес политическият контекст изглежда много различен. Проблемът е, че в Турция се създава нова среда, в която на тези представители на подземния свят са простени предишни престъпления. Освен това се забелязва, че политическият проект на управляващата Партия на справедливостта и развитието не страда, ако приеме крайно националистическия проект на ПНД – за турската десница въпросните мъже са истински идоли.

Все пак между ПСР има ПНД има и различия, включително за това дали държавата трябва да стъпи на ислямизма или на секуларизма като спойка. Независимо от това промените в турския политически пейзаж предполагат, че президентът, чиято партия губи популярност, трябва да се държи за националистите, ако иска да остане на власт. А нарастващото влияние на ПНД и приятелите ѝ кара някои да се чудят дали Турция няма да се превърне във фактическа мафиотска държава, отбелязва „Гардиън“.

Източник: „Гардиан“/ „Дневник“

Прегледана: 57238

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече