Лоша година за човечеството; щедра – за хеджинговия елит

0

Списание „Инститюшънъл инвестър“ (месечното издание на „Юромъни инститюшънъл инвестър“ – една от най-големите европейски компании за бизнес и финансова информация) публикува на 22 февруари своето двадесето поред годишно подреждане на богатите. Това е една от най-зорко следените класации на мениджърите на хеджингови фондове и на техните финансови резултати. Всяка година финансовите магнати очакват с нетърпение оценките на списанието, за да научат кой е увеличил най-значително личното си състояние.

През 2020-а най-успешните 25 мениджъри на хеджингови фондове са спечелили общо 32 млрд. щ. долара въпреки икономическите несгоди и пазарните трусове. Това е с 50% повече отколкото през 2019-а, като 15 от тях са изкарали по над 1 млрд. долара всеки в сравнение с осем през 2019-а. Рекордните им приходи вероятно ще нажежат дебата за размера на възнагражденията на шефовете на хеджинговите фондове и доколко справедливи са те. 

Като цяло управляваните от тях дружества са постигнали 11.6% годишна възвръщаемост, по сметки на екипа за проучвания на „Инститюшънъл инвестър“. Това е най-доброто им постижение за последното десетилетие, но то все пак отстъпва на борсовия индекс S&P 500, който е увеличил с 16% пазарната си оценка през същия период.

Класацията на списанието за 2020-а оглавява Изи Енгландер – основател и ръководител на „Милениъм мениджмънт“. Той е спечелил около 3.8 млрд. долара, а водещият му фонд се е отплатил на инвеститорите с 26 процента. Енгландер присъства в 19 от общо 20-е „богаташки“ класации на „Инститюшънъл инвестър“.  

На второ място е Джим Саймънс – основател на „Ренесанс текнолъджис“. Той е натрупал 2.6 млрд. долара през 2020-а. Неговият фонд „Медалион“, достъпен единствено за служителите, е постигнал впечатляващите 76% доходност. Но пък останалите му фондове, в които инвестират външни лица, буквално са потънали през миналата година. Което няма адекватно рационално пазарно обяснение за професора по финанси в Калифорнийския университет в Лос Анджелис – Брадфорд Корнъл.   

Трети е Чейз Колмън – основател и партньор в „Тайгър глоубъл мениджмънт“, с печалба в размер на 2.5 млрд. долара. Инвеститорите в управляваните от групата му от фондове пък са възнаградени с 48% годишна възвръщаемост на вложенията си. 

На четвърто място е Кенет Грифин – основател и шеф на „Ситадел“. Той е „изработил“ 1.8 млрд. долара през 2020-а, а годишната доходност на хеджинговия му фонд е 24 процента. В края на миналата година Грифин (чрез отделния му бизнес за търговия на ценни книжа „Ситадел сикюритис“) се оказа един от главните актьори в сагата с акциите на дребния търговец на видеоигри GameStop, чиято бурна търговия предизвика мощни пазарни трусове и изслушване в Комисията за финансови услуги на Камарата на представителите на щатския Конгрес на 18 февруари.   

Петата позиция си поделят двама финансисти, всеки от които е спечелил по 1.7 млрд. долара.

Единият е Стийв Коен – основател на хеджинговия фонд „Пойнт 72 асет мениджмънт“, който се е отплатил с 16% на инвеститорите си. Коен е мажоритарен собственик на отбора по бейзбол от висшага лига „Ню Йорк Метс“ и притежава една от най-ценните частни колекции на художествени произведения в света, струваща над 1 млрд. долара.  

Вторият е Дейвид Тепър – основател и директор на „Апалуза мениджмънт“, донесъл 13% възвръщаемост на вложителите. Междувременно, „Апалуза“ вече започна трансформирането си във фамилен офис (фирма за управление на лични състояния), в която се очаква да останат само 15 ключови инвеститори след като хеджинговият фонд върна капиталите на по-голямата част от клиентите си в началото на 2020-а. 

Седми е Филип Лафонт – един от основателите на „Коатю мениджмънт“. Лафонт е изкарал 1.6 млрд. долара, а най-добрият му фонд е постигнал 65% годишна доходност. Именно този резултат вкара Лафонт в челната десетка на миналогодишната класация на богатите като умножи почти деветократно спечелените от него 190 млн. долара през 2019-а. 

Осмото място делят двама финансисти, всеки от които е „заработил“ по 1.5 млрд. долара през 2020-а.

Единият е милиардерът от норвежки произход Оле Андреас Халворсен – един от основателите на хеджинговия фонд „Викинг глоубъл инвестърс“, донесъл 27% доход на инвеститорите си.

Вторият е Скот Шлайфер – съосновател и партньор в „Тайгър глоубъл мениджмънт“, чийто водещ фонд е с 65% годишна възвръщаемост през 2020-а. 

Челната десетка приключва с Бил Акман – основател и главен изпълнителен директор на „Пършинг скуеър кепитъл мениджмънт“. Акман е спечелил 1.4 млрд. долара през миналата година, а фондът му е постигнал 70% доходност. 

Източник: „Банкеръ“

Прегледана: 57317

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече