Забранените планини, на които никой не се е качвал

0

Споровете около това дали алпинизмът е спорт, призвание или бизнес продължават от години, но има няколко места на планетата, които остават встрани от цялата дандания, защото те така или иначе са забранени за изкачване.

За много религии планините са свещени места, обитавани от божествата, и присъствието на хора там е немислимо.

Затова и изкачването им е забранено от местните власти, а първенците им остават непокорени и до днес.

Вижте кои са някои от най-интересните планини, на чиито върхове не е стъпвал човешки крак.

Гангкар Пуенсум, Бутан: Най-високият непокоряван връх

Височина: 7570 м

Гангкар Пуенсум официално е най-високият непокоряван връх в света, а причината не е в неговата сложност. В малкото азиатско кралство Бутан (същото, което стана известно с това, че измерва Брутното национално щастие на поданиците си) всички планини са считани за дом на боговете. Отношението на страната към алпинизма е предимно негативно с кратки периоди на облекчаване на режима за достъп. От 1983 до 1994 г. е разрешено изкачването на върхове, като за този период има две неуспешни експедиции до Гангкар Пуенсум. От 1994 г. е забранено изкачването на всички планини над 6000 м, а през 2003 г. е върната пълната забрана за алпинизъм.

Улуру, Австралия: Планината на аборигените

Височина: 863 м

Улуру е емблематичната червена планина, която сте виждали на много снимки от Австралия. Мястото е свещено за аборигените, които живеят в района на планината от 30 000 години. Напливът от туристи, които не се вслушваха в молбите на местните да се въздържат от изкачване на свещената над 800-метрова скала, доведоха до въвеждане на официална забрана за изкачването ѝ през октомври 2019 г.

Земята около Улуру беше върната на аборигените през 1985 г.

Мачапучаре, Непал: Планината на бог Шива

Виж ощеРазказ от първо лице от подножието на К2: Атанас Скатов прелетя покрай мен

Височина: 6997 м

Мачапучаре е планина от масива на Анапурна, чийто първенец никога не е официално покоряван, тъй като получаването на разрешително от непалското правителство е невъзможно. В страната смятат, че в планината е домът на хиндуисткия бог Шива.

Единственият опит за изкачване е направен от британска експедиция през 1957 г., която стига на 150 м от върха, след което се връща, изпълнявайки по този начин дадената дума на тогавашния непалски крал, че няма да стъпи на върха.

Връх Кайлаш, Китай: свещено място за четири религии

Височина: 6638 м

Тибетският връх Кайлаш е считан за едно от най-свещените места, боготворено от будисти, хиндуисти, джайнисти и последователи на тибетското духовно учение бон. 52-километровата обиколка около подножието на върха се смята за пречистваща тялото, но тя е достъпна само за ограничен брой поклонници всяка година. Алпинизмът е забранен.

Кангчендзьонга, на границата между Индия и Непал: Забранен за изкачване от Индия

Снимка: Wikipedia 

Височина: 8586 м

Кангчендзьонга е третият по височина връх в света след Еверест и К2 и една от мечтите на алпинистите по света. В превод името му означава „Петте съкровищници на великия сняг“, тъй като е масив, съставен от пет върха. През 2000 г. правителството на индийския щат Сикким забрани изкачване на върха от индийска страна, тъй като мястото е смятано от местните едновременно за божество и дом на божества.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 59071

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече