Най-старата славянска писменост: Глаголица или германски руни?

0

Животинска кост стана причина за разгорещен научен спор на тема „Коя е първата славянска азбука?“. Чешки учени излязоха с твърдението, че това не е глаголицата, а са старогермански руни, датиращи от около 600 г. сл. н. е.

„През 2017 г. в Южна Моравия е открита животинска кост с изписани германски руни върху нея. Генетични тестове и радио-въглероден анализ са установили, че тя е от домашно животно, живяло около 600-ата година след Христа. Надписите са така наречените „Руни на стария Футарк“, използвани от германоезичните жители на централна Европа от втори до седми век. Тази азбука има 24 знака“, разказва БНТ.

„Първоначално забелязах само няколко резки и след това при по-внимателно разглеждане открих, че те образуват определени букви, но беше невъзможно да се видят. Беше трудно, но в крайна сметка стигнахме до заключението, че това са руни“, цитирана е студентката по археология Алена Сламова.

Тъй като реброто е счупено, върху него я няма цялата руническа азбука, а само последната част. Няма конкретни думи или съобщения, изписани върху костта, но това е поредица от руни, нещо като нашата азбука“, казва пък Иржи Махачек, ръководител на Департамента по археология в университета Масариков в Бърно.

Вследствие на това международен екип от учени излиза със заключението, че това е най-старата писменост, използвана от древните славяни. Определя откритието като безпрецедентен успех не само за учените в Чехия, но и в цяла Европа. Според българските учени обаче най-старата славянска азбука е глаголицата, създадена от Свети Константин-Кирил Философ.

„Първо се ядосах, после ми стана смешно. В България има стотици такива рунически знаци, те са изследвани още от времето на Карел Шкорпил, намирани са най-вече в Преслав, Плиска, старите столици и по никакъв никакъв начин не може да се твърди, че това е една интегрална писмена система, каквато е една азбука, каквато е глаголицата“, заяви проф. Славия Бърлиева от Кирило-Методиевски научен център към БАН.

Това е поредната спекулация, посочва още проф. Бърлиева. „Да, славяните са познавали руническите знаци. Още Черноризец Храбър казва, че те са пишели „с черти и резки“, но това не е първата им писменост“, казва още тя.

Такова е и мнението на проф. Анна-Мария Тотоманова от катедра „Кирилометодиевистика“ към Софийския университет „Климент Охридски“.

„За мен няма съмнение, че глаголицата е първата славянска писменост. Руните са германски и те очевидно са били заварени от славянските племена, които нахлуват в Източна и Централна Европа някъде от началото на VI век. Това не е същинско писмо, то е използвано за правене на надписи на дърво, на камък, върху кост, както е в този случай“, обясни проф. Тотоманова.

Германски руни, снимка: imigrant.sk

Руните са примитивни и няма данни за сериозни масиви от текст, написани с тях, добави тя. Според нея намерената кост най-вероятно е някакъв амулет без свързан текст.

„Това, което е там, не е запис на славянска реч. От научна гледна точка това не е научно съобщение, няма сериозни доказателства за нещо такова – добави проф. Тотоманова. – Що се отнася до глаголицата, тя е първата устроена азбука, създадена от един човек, за да служи на новопокръстените славяни. Звуците ѝ предават и най-сложните звуци на славянската реч. По неин образец е направена и кирилицата.“

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 57322

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече