Мистерия в стил Агата Кристи: Кой е крадецът на остров с 200 жители?

0

Заради пандемията от месеци никой пришълец не е стъпвал на Капрая

Вече седмици наред 200-тe жители на малкия италиански остров Капрая се гледат подозрително, като всеки смята другия за вероломен крадец.

Защото броят на обирите в приказното парче земя от Тосканския архипелаг расте неудържимо от началото на зимата, когато обаче там не стъпва нито турист, нито чужд човек.

Както заяви пред репортери кметицата Марида Беси, най-лошото е, че крадецът е „от семейството“ и този факт руши неудържимо граденото с векове доверие между местните жители.  

А влиятелният национален всекидневник „Кориере дела сера“ оприличи ставащото през тези дни на островчето с криминалната вакханалия на митичния кораб „Карнак“ от кримката „Смърт край Нил“ на Агата Кристи, пише „Монитор“.

Слава Богу в Капрая, която се намира между областта Тоскана и френския остров Корсика, до момента смъртен случай не е констатиран, но песимистите са убедени, че ако обирите продължават със сегашните темпове, то такъв ще има.

Последният сериозен обир на островчето е от средата на миналата седмица, когато от касата на единственото кафене с билярд  и покер автомати са задигнати 60 000 евро. А бедата е, че последният банков филиал на острова е спуснал кепенци преди две години и хората са принудени да си държат и парите, и скъпоценностите в къщи.

Като например заместник-кметът и предприемач Фабио Мацей, чиято домашна каса е била задигната цяла целиничка в края на ноември, докато той е бил на лекарски преглед в намиращия се отсреща на континента град Пиза.

Междувременно стават още 5-6 кражби, улики срещу конкретна личност или банда няма и полицейският старшина и двамата му помощници започват да разследват на практика всички жители на Капрая.

Интересното е, че до 1986 г. на острова се е намирала една от свръхстрогите тъмници на Италия, но тогава жителите му въобще не са си заключвали домовете. А сега те започват масово да си слагат тежки бронирани врати, метални решетки по прозорците, видеокамери и противо-кражбени инсталации. Като треперят от страх да не би крадците да  прогонят елитните летовници начело с ангелогласния тенор Андрея Бочели, които имат вили в Капрая и я посещават всяко лято заради белите пясъци на местните плажове и кристалната вода на морето.

Остров Капрая се намира на 60 км западно от град Ливорно и на 30 км от Корсика. Той е част от Националния парк на Тосканския архипелаг.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 54534

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече