Франция се тресе от разкрития за педофилски престъпления

0

Политолози, актьори, писатели, кинобосове и тв-продуценти обвинени в гнусното престъпление

Разтърсена от вълна от обвинения, свързани с престъпност на педофилска основа, Франция се вслушва в разказите на жертвите, а властите казват, че искат да действат бързо, за да променят законите, наказващи сексуалните посегателства над непълнолетни, предаде Франс прес.

Вчера оставката си връчи Фредерик Мион, 51-годишният директор на Университета за политически науки в Париж (Сианс По Пари). Той е поредната жертва на педофилския скандал „Дюамел“, избухнал в началото на януари. По този скандал политологът Оливие Дюамел, председател в оставка на Националната фондация за политически науки, под чиято шапка се намира Сиан По Париж, е обвинен от доведената си дъщеря Камий Кушнер, че е изнасилил нейния близнак, когато той е бил тийнейджър. Камий Кушнер прави тези разкрития в книгата „Голямото семейство“, появила се на 7 януари на книжния пазар. Камий е дъщеря на видния френски общественик и политик Бернар Кушнер. Смята се, че книгата й със скандалните разкрития за Дюамел е накарала много други жертви на подобен род престъпления да проговорят. Много разкази бяха споделени в социалните мрежи под хаштага #metooinceste.

Снимка: e-burgas.com

Специално по аферата „Дюамел“ Фредерик Мион бе обвинен, че е отричал да е наясно с действията на Дюамел. Впоследствие той призна, че е получил сигнал през 2018 г. от бивша министърка на културата, че има обвинения за сексуално посегателство от типа кръвосмешение срещу Дюамел. В крайна сметка се стигна до призиви за оставката на Мион и той се оттегли.

Сред други шокиращи разкрития беше това от януари, че творецът Клод Левек е обвинен от колега в сексуални посегателства, извършени над него, когато е бил на възраст между 10 и 17 години. Жертви са били и двамата братя на артиста, повдигнал обвиненията. Клод Левек отрича и твърди, че става дума за клевета.

Актьорът Ришар Бери в края на януари стана обект на жалба от страна на дъщеря му Колин за изнасилвания и сексуални посегателства, датиращи от 80-те години на миналия век. Бери отрича категорично.

Разследване за изнасилване на малолетни и съучастие в изнасилване на малолетни беше започнато на 21 януари и срещу телевизионния продуцент Жерар Лувен и неговия партньор. До разследването се стигна след жалба от негов племенник.

Вчера пък Доминик Бутона, председател на Националния център на кино, беше задържан заради жалба за сексуална агресия и опит за изнасилване над кръщелника си.

През януари миналата година в книгата си „Съгласие“ писателката Ванеса Спрингора говореше за влиянието, което е имал над нея педофила и писател Габриел Мацнеф, с когото тя е имала връзка, когато е била тийнейджърка. Тази книга тогава породи дебати в обществото за сексуалните посегателства над непълнолетни.

Пред последните седмици френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска да адаптира законите за защита на децата жертви на сексуално насилие. В края на януари той отправи в социалните мрежи видео към жертвите на подобно насилие, в което ги уверяваше, че те няма да бъдат оставени никога повече сами.

Правителството на Франция по-рано тази седмица каза, че гледа благосклонно на идеята да се действа бързо за промяна на законодателството в тази насока. Вчера кабинетът каза, че подкрепя дори идеята, че всеки пълен сексуален акт, извършен от пълнолетен над непълнолетен под 15 години, да бъде автоматично считан за престъпление, без да е възможно да се разпитва дали е имало съгласие от страна на непълнолетния или непълнолетната.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 56327

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече