Кристал – „дрогата на бедните“ е изключително опасна, уврежда мозъка

0

Дрогата „Кристал“, позната още като наркотика на бедните, избута амфетите и кокаина от пазара на наркотици. „В момента дилъри буквално заливат големите градове с нея и пласират една доза за 20 лв.“, разкриват криминалисти пред „Телеграф“.

По думите им пандемията от коронавирус е свила пазара с рекордните 25%.

В момента и китайското карго, чрез което се правят доставки на суровините, е силно затруднено. Това пречи на т.нар. готвачи да правят качествени амфетамини и повечето клиенти са се насочили към Кристала“, обясняват разследващите.

Кристал“ е метаамфетамин, който е от години на пазара у нас, но сега употребата му бележи бум. Засечено е, че в момента този вид дрога, която едно време се е използвала като заместител на кокаина, върви ударно в столичните квартали „Младост“, „Дружба“, Студентски град, както и в някои от по-големите райони на Пловдив и Бургас.

Дозата е под формата на кристал, но най-често се дестилира по модела на хероина и се инжектира с игла и спринцовка.

Употребата му е изключително опасна, тъй като буквално изпържва мозъка, а повечето дилъри слагат вътре и различни смеси, които увреждат мозъчните клетки.

Снимка: Pirinsko.com

Кристалът се приема по различни начини, може да се направи на прах и да се смърка, но поставен венозно започва да действа на 5-та минута, разказват лекари.

Той освобождава т.нар. хормони на щастието – адреналин, норадреналин и допамин, което води до повишаване на самочувствието, а чувството за болка намалява. Хората, които го използват обичайно не изпитват чувство на глад и жажда.

Медици обаче споделят, че е добре да се знае, че кристала може да е направен от различни съставки, сред които киселина от акумулатор, отрова за мишки, таблетки срещу грип, стрити стъкла и всякакви химикали, чиито произход разбива всеки орган от тялото.

Източник: в. „Телеграф“

Прегледана: 56133

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече