Да се знае! Кучетата станали приятели на човека, благодарение на жените

0

Казваме, че кучето е най-добрият приятел на човека, но по-правилно би било да го наречем най-верния другар на жената, пише в. „Дейли мейл“.

Специалисти от Вашингтонския университет установиха, че дамите са играли ключова роля за приобщаването на шаровците към човешкото общество.

Жените първи започнали да се отнасят с любов към кучетата и да им дават имена. Американските специалисти изучили писмени документи, оставени от антрополози от целия свят. Те открили прилики в традиционните общества, в които жените били по-свързани с кучетата. По такъв начин хората ставали по-полезни за четириногите. Колкото дамите в ранните етапи от историята се сближавали повече с кучетата, толкова те ставали част от семейството. Така кучетата с времето получавали своите имена, благодарение на нежния пол, и им било позволено да спят в кревата на господарите си.

Снимка: iStock/Getty Images

Според автора на проучването Джейми Чембърс, решаваща роля за приобщаване на кучета са играли домът, ловът и …полът на полагащите за тях грижи. Чембърс и колегите му анализирали хиляди препратки към кучета в 844 етнографски труда относно 144 племенни общности по света. От тях става видно, че представителките на нежния пол са били „посланиците“ на кучетата за привличането им в човешкото общество.

Постепенно кучетата били възприемани като членове на семейството заради тяхната полезност. Впоследствие била оценен и характерът им, получавали са имена в зависимост от него, били са оплаквани като хора, когато починат. Но особено се сближили хората с кучетата по време на лов, когато четириногите се оказали незаменими помощници. Те увеличавали шансовете за оцеляване на общността и окончателно се еманципирали.

Източник: „Дарик“

Прегледана: 54708

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече