Домът ни – крепост, офис, училище или фитнес?

0

Моят дом е моята крепост. Тази максима все повече избледнява, ежедневието ни е по-различно, много хора се превърнаха в номади и сменят своя дом. Пандемията пък ни изправи пред предизвикателството да превърнем своя дом в офис, училище и дори фитнес.

Как възприемаме въобще домовете си? Какво е значението на дома за човека? Как ще се промени домът ни в бъдеще? Отговорът на тези въпроси бе потърсен по време на първото издание на мултиплатформения проект на телевизия Bulgaria ON AIR „Бъдещето: Домът“.

Аз мисля за жилището и пространството по различен начин. Ако ни попитат какво си спомняме за дома от детството няма да се сетим за бойлера или мазилката, ще си спомним някакви отношения и хората, които са населявали това място. И в този смисъл жилището може да се превърне в дом, тогава, когато е населено с някакви отношения, с идентичност, има приемственост. В този смисъл домът отразява и нашето състояние на ума. И ако мислим през тази перспектива вероятно това, което се случва сега по време на пандемията, ние търсим сега повече сигурност и защитеност. И особено на фона на толкова много нахлуващи технологии, които от една страна го правят много удобен, но в същото време имам усещането, че частното все повече се превръща в публично. Сещам се за няколко примера в социалните мрежи как някой бил хванат по бельо по време на онлайн среща или пък бабата влязла с мекици докато внучето учи – всичко това са нашите опити да се справим чрез хумора с това колко атакувани са границите на дома ни„, каза психологът и антрополог д-р Калина Йорданова.

Доколко е важно домът ни да бъде крепост?

Струва ми се, че е фунадаментално важно. И когато говорим за номади, това са хора, които съзнателно са избрали да пътуват. И те имат концепцията за дом или го притежават. Но има много принудени номади. В доста подлези има бездомни, има вълни бежанци  – всички те, ако бъдат запитани искат ли дом отговорът ще бъде недвусмислен. Когато говорим за номадство, е важно да уточним какви хора включваме в тази категория.

Как ни се отразява, че домът ни се превърна в офис, училище, фитнес?

По много начини, ако мислим за жилището като терен, на който се отиграват човешките отношения. Много двойки започват да се карат например защо е пусната пералнатя, дали е проснато прането, а не говорят за проблемите във връзката си. Тоест домът започна да се насища както със сигурност, така и с много конфликт. От това че стоим на едно място, не общуваме с много хора. Превземането на дома от технологиите се чудя дали по някакъв начин не поврежда по някакъв начин представата ни как да бъдем свързани. Това, което забелязвам, че се увеличават и тревожните разстройства. Има много хора, които са сами, отключват се депресивни състояния. На повърхността излизат и проблеми, които дълго време са държани настрана.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 53263

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече