Георги Чапкънов – Чапа: България е прокълнато място с прокълнати хора

0

„Все по-често сънувам съпругата си, което е знак, че скоро ще се видим“, сподели скулпторът

Скулпторът Георги Чапкънов-Чапа е съавтор на Герба на Републиката, на „Слънцето“, украсило фасадата на НДК, на статуята на Света София в столицата и на много други популярни творби. Негови произведения са изложени в престижни музеи по цял свят. Има трима синове и осем внуци. Творецът гостува в предаването на bTV „120 минути“.

„Чапкънин означава дословно развратник, а в България използваме думата за „разбойник“. Прапрадядо ми е живял край Кавала и е бил близък с турците, защото им е давал да пият. Веднъж турците идват, когато прапрадядо ми и синовете му отсъстват. Гостите се напили и посегнали на снахите. Заспали, а когато прапрадядо ми се прибрал, им отрязал главите. Оттам идва прозвището чапкънин. На другата сутрин цялото семейство бяга, за да се спаси“, разказва Георги Чапкънов.

След това фамилията преминава през голямото изпитание на чумата. Всички 12 деца умират за една седмица. Така на стари години прапрадядо му и прапрабаба му започват отново да правят деца. Раждат се три момичета и най-накрая неговият дядо, на когото да оставят наследството.

„За „Слънцето“ на НДК беше голяма драматургия. Проектът беше одобрен, но партията не разрешаваше да се сложи. Един ден Людмила Живкова ме извика и каза да го сложим временно. Така стои и до днес – временно! Ако не беше Людмила, нямаше да го монтираме“, разкри скулпторът. „А пък за статуята на Света София какво чудо беше! Колегията не ме обича, езическа била, грозна била, направо не ми се говори“ допълни Георги Чапкънов, който получава пожизнена пенсия от 312 лева. Наскоро тя бе увеличена, но все още не в получил новата сума.

„Все още работя, макар че няма сили. Най-големият син изчезна, след като майка му почина. Не съм го виждал и по-добре. Средният е режисьор, страхотен е и го канят на много места. Най-малкият син и съпругата му нямат работа, затова гледам да им помагам. Имам и осем внучета“, обясни Георги Чапкънов.

Съпругата му липсва и той все по-често я сънува, което според него е знак, че скоро „ще се видим“.

„България е идиотско място, прокълнато място, населено с проклети хора. Иначе е красива държава“ – сподели с огорчение скулпторът на финала на интервюто.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 54217

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече