Германски евродепутат попита: Защо при пътувания ваксинираните да страдат заради неваксинираните?

0

По този начин евродепутатът от Германия д-р Петер Лизе защити идеята за привилегии на ваксинираните

Петер Лизе е германски евродепутат и лекар. Той е в комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП. Член е на Християндемократическия съюз на канцлера на Ангела Меркел. В интервю за БНТ той намекна, че може да има привилегии при пътуване на ваксинирани срещу COVID-19 хора, макар да не било сега времето за този дебат. Изрази и подозрения за някаква странна сделка между Израел и „Пфайзер/БиоНТех“ за ваксините и обясни по какъв начин през лятото е взимано решението в ЕС за това кои ваксини да бъдат закупени.

Д-р Петер Лазе, снимка: „СЕГА“

Според д-р Лизе сега не е сега момент да се обсъжда въвеждането на сертификати за ваксиниране, които да дават привилегии при пътуване. Но все пак се изказа в полза именно на повече свобода за пътуване на ваксинираните хора, тъй като не трябвало да се отнема свободата на пътуване, само защото някой не искал да бъде ваксиниран.

„Първо, много повече граждани трябва да имат достъп до ваксини, а това ще отнеме време. Освен това ще сме изправени пред казуси: Че няма причина, от медицинска гледна точка, да отнемаме основни права от хора, които са ваксинирани. И друго – защо ваксинираните трябва да страдат заради неваксинираните? Когато на хората им се предлага ваксина, не говорим за привилегии, а за връщане на основни права и свободи. Ще изчакаме данните на компаниите през февруари, защото още не знаем дали ваксинираните не заразяват други хора. И след това трябва да изготвим стратегия. Ако няма риск, защо да отнемаме свободата, защото някой не иска да бъде ваксиниран. Не е справедливо“, каза германският евродепутат.

Д-р Лизе говори и за проблемите при ваксинационния процес в Европа. Той твърди, че Европарламентът е настоял всички данни от клинични изпитания на ваксините да бъдат на разположение, за да може всеки, включително независими експерти, да ги проверят. Дали ваксините са безопасни е по-важно от съдържанието на договорите с фармацевтичните компании, казва още евродепутатът.

„Има повече прозрачност в Европа, отколкото другаде по света. Доколкото знам, САЩ и Турция не са си публикували договорите, така както го направи Европа“, изтъква той.

Що се отнася до доставките на ваксините Лизе казва, че договорите и доставките са от компетенциите на Еврокомисията. Но по места отговорността е на самата държава-членка на ЕС. И допълва: 

„Трябва да поръчате съответните спринцовки. Много важно е да разполагате с правилните спринцовки. Ще получите повече ваксини от един и същи брой флакони. При ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“ първоначално от един флакон са изтегляни само 5 дози, а сега може да се вземат лесно 6 дози с правилните спринцовки. А лекари твърдят, че могат да се сложат и 7, ако сте прецизни.“

Германският евродепутат недоумява как така Израел се е сдобил с толкова много ваксини, за да извърши толкова масово ваксиниране и твърди, че Израел и САЩ имат специални сделки с „Пфайзер/БиоНТех“.

„Израел е много специален случай и тук призовавам за много повече прозрачност. Хора от „Бионтек“ споделят, че нямат представа какво се случва в Израел. „БиоНТех“ е разработила ваксината, а няма представа как така Израел ваксинира толкова много хора. Има специална сделка между „Пфайзер“ в САЩ и Израел. Призовавам за повече информация. Може би някой харесва Израел. Това трябва да бъде обяснено“, казва д-р Лизе. 

Той казва още, че ЕС леко е забавила одобрението на ваксините, защото е важна безопасността и доверието, докато Великобритания просто е бързала и не се е погрижила за сигурността.

„ЕС държи не само на скоростта, а главно на безопасността и доверието. Затова реши да не прибягва до спешно одобрение и да подпише договор, чак когато е изяснена правната отговорност. Когато компанията прави грешка, тя поема отговорността. Как можете да убедите хората да се ваксинират, ако компанията не носи отговорност, за направеното при производствения процес – изтъква Лизе. – Великобритания не се е погрижила за отговорността. Одобриха в спешен порядък ваксините.“

Евродепутатът обяснява и проблемите при дебатите за това какви ваксини да се поръчат от страните в ЕС и защо Германия е поръчала много повече от необходимото през лятото.

„По едно време през лятото доста държави – не знам дали и България беше сред тях, но със сигурност Полша беше там, се противопоставиха на договор с „Пфайзер/БиоНТех“, защото твърдяха, че е скъпо, изисква -70 градуса, технологията не е била одобрявана преди. Тогава Германия каза, че ще вземе повече отколкото полагащия ѝ се дял, за да се сключи договорът. В противен случай въобще нямаше да получим ваксината. Ако Германия не беше поръчала над 1 млн. дози през лятото, ЕС нямаше да получи ваксината на „Пфайзер/БиоНТех“ сега – казва Лизе. – Когато видяха, че ваксината е ефективна, всички я поискаха. Тогава Германия каза: ние ще я споделим с нашите европейски приятели , и за да компенсираме загубите, ще поискаме повече бройки на двустранно ниво. Вече сме поръчали 600 млн. дози. През януари беше направена нова поръчка от Европейската комисия и ще има достатъчно за всички.“

Според него руската ваксина „Спутник V“, която Унгария одобри за приложение в страната, може и да бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, но това не е факт все още „защото руснаците не представиха необходимите данни“.

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 56342

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече