Експерти: Речта на Байдън – сърдечна като него, САЩ се завръща към световната дипломация

0

Речта на Джо Байдън приличаше на самия него. Беше сърдечна, топла. Той е такъв човек. Пълна с послания за единение, това беше основната тема. Това каза пред bTV Стефан Тафров, бивш представител на България в ООН, след церемонията по встъпване в длъжност на новия лидер на САЩ.

„Имаше друг елемент, той говори за истина, за американските ценности и каза, че е време да се даде приоритет на фактите. На истината – не на лъжата.

При Тръмп – неговата говорителка, след като стана президент – каза, че той щя предоставя алтернативни факти. Точно тези факти доведоха до насилствен опит да се спре съвместна сесия на Конгреса. От гледна точка на САЩ това е огромен шок“, добави Тафров.

Според него Байдън е овладял ситуацията, а има и опитна администрация, която ще има тежката задача да извърши важните промени, които очертаха новия президент и вицепрезидент.

Байдън при избирането си за сенатор има сериозно отношение към външната политика, има лични връзки, ще му помогне много това, смята още Тафров.

Според преподавателят в Американския университет във Вашингтон проф. Асен Асенов, Байдън заяви, че Америка се завръща в световната дипломация. 

Най-важното в речта на Байдън е, че е време да бъдем единни, да мечтаем заедно. Също така каза на света „Америка се завръща в световната дипломация, ние ще бъдем с всички вас“, каза за „Денят започва“ по БНТ преподавателят в Американския университет във Вашингтон проф. Асен Асенов.

„Той знае, че Америка е разединена, малко повече от 74 млн. души не гласуваха за него. Голяма част от тях смятат, че изборите не принадлежат на него, но има план за действие и първата стъпка в този план е да кажем: Ние сме американци, ние сме единни, справили сме се с много трудности, ще се справим и с тези, които са пред нас“, каза проф. Асенов.

Университетският преподавател отбеляза, че в Америка не винаги харесват президента си, но харесват президентската институция.

„Вчера бяхме свидетели на нещо, което се случва един път на 4 години в Америка – трите власти се събраха на едно място и те си казаха „Трябва да бъдем заедно“, каза проф. Асенов.

По думите му след като Доналд Тръмп е вече бивш президент, в много хора има усещане за по-голямо спокойствие и надежда.

Източник: Dir.bg

Прегледана: 57061

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече