Страхът от коронавируса ни прати в бащината къща на село или по вилите

0

Пандемията е увеличила жителите в една десета от общините


Затворените бизнеси у нас и в чужбина, и страхът от коронавируса са накарали хиляди българи да се приберат в бащините си къщи на село или по вилите. В близо една десета от общините жителите са се увеличили през 2020-а, изчислява „Монитор“.

Част от тях са сменили и адресните си регистрации още през първото извънредно положение, за да могат безпрепятствено да посещават селските си домове. Някои останаха там цяло лято и се завърнаха чак през септември заради началото на учебната година. Сега с бума на заразените обаче тенденцията за преместване на село набира нова сила.

Във Варненско най-много нови заселници има в Аксаково, Аврен, Бяла, Ветрино и Девня. С разрастването на пандемията от коронавирус много варненски жители, които притежават извънградски имоти, предвидливо се преселиха от съображения за сигурност на село или в близките до града селищни образувания и вилни зони. Селата край Варна – Доброглед, Слънчево, Звездица, Константиново, кварталите „Галата“ и „Виница“ и вилните зони „Боровец“, „Ракитника“ и „Траката“ се очертават като най-сигурното и привлекателно място за живот.


Тенденцията е към нарастване на желаещите да живеят извън големия град. В началото това са били предимно възрастни хора, но сега възрастовата граница се снижава. Вече има цели семейства, които трайно се установяват да живеят по селата, като голяма част от тях са сменили и адресните си регистрации. Много от новите заселници възстановяват наследствени стари къщи, други купуват добре уредени реновирани жилища, които доскоро са били собственост на руснаци и англичани.

Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, коментират брокери на недвижими имоти, които очакват тенденцията да се задържи и през следващите години.

По-масово прибиране у дома от чужбина се наблюдава в Кърджалийско. 935 души повече отчитат регистрите на ГРАО за областта.

Единствено в община Черноочене завършват по-малко жители изминалата година. Във Видинско единствено община Грамада със своите осем населени места е привлякла нови жители. Тези с постоянен адрес са се увеличили с 58 души през последната година.

Не липсват и случаи, при които постоянно живеещи в околните села са си направили настояща адресна регистрация в града, но те не са толкова много.

Снимка: Investor.bg

В Добрич доста хора имат имоти по селата и не може да се твърди, че са се върнали да живеят за постоянно на село с изключение на лятото. Още повече заради дистанционното обучение те са принудени да са в града, тъй като на село няма добър интернет. Пък и през зимата виелиците в Добруджа често затварят пътищата към селата и няма транспорт.

Пандемията от COVID предизвика скок на цените на селските имоти в Търновско. Още през пролетта и лятото на миналата година голям брой търновци, чиито професии позволяват работата от дистанция, зарязаха града и се върнаха в наследствените къщи на баба и дядо по селата. Онези, които нямат селски имоти, но можеха да си позволят, пък си купиха такива, в които се преместиха да живеят със семействата си. Най-търсени са имотите в селата на до десетина километра от Велико Търново с удобни пътища до тях и изградена инфраструктура – Самоводене, Шереметя, Малък чифлик, Присово и в съседния град Дебелец. Цените на имотите в тези населени места за няколко месеца скочиха с по над 40-50% и сега е много трудно в тях да бъде намерена селска къща за по-малко 25-30 хил. лв.

Смятаното през първите години на демокрацията за тузарско селище Арбанаси от поне десетина години вече е отстъпило тази стара „слава” на Малък чифлик, известен като „болярския Ориндж каунти“. Там живеят някои от най-богатите бизнесмени от В. Търново, които са обособили свой скъп квартал в североизточната част на селото. Цените на имотите в Малък чифлик често надхвърлят тези в Арбанаси.

Кемперът или караваната се оказаха спасение за стотици хора от Хасковско, които искат да избягат от големите градове сред природата, но нямат или не могат да си позволят покупка на селски имот или вила.

С около 30 на сто се е увеличило търсенето на кемпери и каравани в Хасково и Димитровград, твърдят търговците на коли и ремаркета втора ръка в региона.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 50102

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече