Завесата се вдига: ЦРУ даде достъп до засекретените документи за НЛО

0


След шест месеца се очаква и доклад на правителството

В очакване на официалния доклад на правителството относно НЛО, който ще бъде публикуван след по-малко от месец, благодарение на законопроекта за омнибус, предизвикан от COVID-19, вече можете да изтеглите цялата публично достъпна документация на ЦРУ за НЛО.

Black Vault (Черният трезор)  пусна архив с документи за изтегляне, пълен с PDF файлове, съдържащи документите на ЦРУ за неидентифицирани въздушни феномени (UAP) – предпочитаният от правителството термин. Някои от докладите датират от 80-те години на миналия век и според основателя на сайта Джон Гринуолд шпионската агенция твърди, че това са всичките й документи за UAP.

Снимка: Pixabay.com

Според Гринуолд за получаване на PDF файловете са били необходими около 10 000 доклада на Закона за свобода на информацията (FOIA), а процесът е бил мъчително дълъг. Наложило се е той да сканира документите на ръка.

„Преди около 20 години започнах да се боря, за да получа допълнителни записи за НЛО, публикувани от ЦРУ“, казва Гринуолд пред VICE. „Беше като изваждане на зъби! Когато постигнах целта си получих голяма кутия от няколко хиляди страници и трябваше да ги сканирам една по една.

Според блог, който съобщава за публикуването на архива, ЦРУ създава CD-ROM стая, съдържаща вече публикувани записи. За да се гарантира, че Black Vault разполага с възможно най-пълната документация от ЦРУ, той закупува този CD-ROM в средата на 2020 г.

Блогът Black Vault отбелязва, че ЦРУ е потвърдило, че това са всичките им документи относно НЛО, но почти няма начин да се провери дали не крият други данни.

„Изследователите и любопитните умове предпочитат простотата и достъпността, когато разглеждат купища от данни като тези“, казва Гринуолд. „ЦРУ затрудни невероятно много използването на техните записи по разумен начин. Те предлагат формат, който е много остарял и до голяма степен неизползваеми текстови формати. Според мен този остарял формат много затруднява хората да виждат документите и да ги използват за всякакви изследователски цели.“

Според Гринуолд документите са били изтеглени хиляди пъти само през първите 24 часа от пускането им. От спор на босненски беглец с предполагаемо извънземно, до мистериозни среднощни експлозии в малък руски град, докладите определено водят читателите на дива разходка. Някои от документите са ясни, докато други са почти неразгадаеми.

Един от най-интересните документи, според Гринуолд, включва помощник-заместник-директор по науката и технологиите, който ръчно доставя някаква информация за НЛО през 70-те години.

Първата информация за НЛО, която ще бъде разсекретена съгласно законите на FOIA, се появи през 70-те и началото на 80-те години. След това Гринуолд обяснява, че е изключително трудно да се получи информация от правителството относно извънземни явления.

Снимка: Pixabay.com

„Открито и просто, обществеността има право да знае!“, категоричен е Гринуолд. „Когато започнах да изследвам НЛО преди близо 25 години, на 15-годишна възраст, знаех, че има нещо в тази тема. Не заради интернет измамите. Обещавам, че това беше умопомрачителна информация. С документите от ЦРУ чувствам, че постигам това, което съм си поставил за цел – лесен достъп до важни материали, за да могат хората сами да решат какво се случва.“

ЦРУ не отговори на искане за коментар.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 52934

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече