Лили Иванова през 2020-та: Как и без сцена бе на сцената

0

Отиваща си 2020 година бе драматична и за първата дама на попмузиката у нас. За първи път от 58 години насам Лили Иванова не можа да стъпи на сцена, да се срещне с публиката, да се зареди с онази емоция, която дава смисъл на живота ѝ.


Но това не я отчая, нито я накара да се вайка, камо ли да се оплаква. Напротив, Лили продължи да работи на бързи обороти – така, както е свикнала. Издаде концертни албуми: двоен албум на диск и на плоча „Севдана“, диск с изпълнения от концертите си в Зала 1 на НДК през 2019-а; засне филм – автопортрет, режисира го, монтира го. И тъкмо бе готова да го представи на живо на публиката, дойдоха поредните ограничителни ковид-мерки. Пак не се спря.


В първата седмица на декември зарадва меломаните с колекция от видеозапис и двоен аудиоалбум с 18 песни от култовия ѝ концерт в „Арена Армеец – София“ през 2012 година. А като бонус добави и запис от концерта ѝ в зала „Олимпия“ през 2009 – един от триумфите в кариерата ѝ. За да докаже за пореден път, че за нея няма спиране и че, за да имаш успехи, трябва да работиш. Да си поставяш цели и да ги постигаш.

Аз зная какво да направя от себе си и всеки човек трябва да е наясно към какво се е устремил, какво иска да постигне в живота. Но това не се постига от небето само да падне, човек трябва да работи. Ако аз не бях това, което съм в момента и не вървя непрекъснато напред, никой нямаше да си спомня,че някога е живяла на тези земи Лили Иванова“, обича да казва примата. Проста формула, но изисква постоянни усилия и ясни приоритети.

За 2021-ва подготвя поредното си турне, където ще я чакаме зажаднели за нейните песни и енергията, с която ни зареждат. Погледът ѝ е отправен само напред и още нагоре. Възможно ли е да има накъде повече? Ако питаме Лили – естествено, че „да.“

Това пише в свой материал в „Биограф“ колегата Георги Неделчев.

Лили грее на корицата на изисканото списание, с нова фотосесия на Костадин Кръстев – Коко. И под една от прекрасните ѝ фотографии четем: „Във времето, в което не може да достигне до сетивата ни на живо, Лили Иванова се постара да влезе отново в душите ни, но този път виртуално“.

Да, точно така – във времето, когато ковид-пандемията буквално спря културния живот, тя не спря да работи за публиката си. И им поднесе на запис двата концерта – слушаме и я гледаме и си спомняме емоциите от допира с нея на живо. „Винаги съм имала нужда да се доказвам и не съм спирала да търся нови автори и хора, с които да работя. И в момента е така”, обяснява ни простичто грандамата, която влиза в новото десетилетие с нови планове и неспирна абмиция да твори.

Автор: Валерия Велева

Източник: „Епецентър“

Отсега мисли за новите концерти, за новите песни в новото десетилетие,  които ще поднесе на жадната и ненаситна нейна публика. Всъщност Лили я възпита така – непрекъснато да очаква от нея нещо ново, да се наслаждава на смелостта ѝ да експериментира, да прокарва жалони и да бъде новатор.
И така да остава вечна. За всяко време желана и търсена. „Една „споделена любов между творец и публика“, която преминава от епоха в епоха, доказвайки, че за таланта и волята да го развиваш няма политическа конюнктура.

„Идеята, че би могла всяка година да поднесе на публиката си едно и също нещо и да трупа просто лаври, ѝ е толкова чужда, че за милиони хора това просто е шокиращо“, пише още „Биограф“.

В този объркан свят Лили наистина остава непроменена – стимул за живот, за работа и съзидание, с непроменени принципи за добро и лошо, за ред и дисциплина. Отиващата си 2020 година е пример за това.
И без сцената Лили бе на сцената. И без концерти поднася концерти. Без да мисли за постигнатото, а да гледа само напред. Това е особено стимулиращо в днешната ситуация, която обезверява много хора, затваря ги в себе си, стресира ги. Ако трябва да чуят Лили, тя ще им каже: „Вярвай в себе си и върви напред, не спирай, не се оплаквай!“ Нито един творец от нейното поколение не е съхранил тази творческа мощ, с която да държи вниманието на публиката повече от половин столетие.


Спомняте ли си концерта ѝ в зала „Олимпия“ на 9 януари 2009? Най-после се случи това, за което бяха мечтали толкова много български звезди на популярната музика – сцената на „Олимпия” Париж, а най-щастливият човек тази вечер Лили Иванова! Когато една голяма мечта стане реалност, тя ощастливява мнозина. Щастливци бяха и зрителите, изпълнили до краен предел залата (много от които българи), които се насладиха на великолепния глас на примата. Сред тях бяха художникът-космополит Никола Манев, поетесата Надежда Захариева, бардът Михаил Белчев, поетът и преводачът Кирил Кадийски – директор на Българския културен център в Париж, младата попзвезда Елица Тодорова, публика от Франция, Русия, Хърватска.

Всичките ѝ изпълнения (с изключение на „Камино” и „Аве Мария”) бяха на български език. Фина, романтична, страстна, темпераментна, магнетична, Лили покори феновете си, карайки ги френетично да скандират „Лили, Лили!”, „Жотем”, „Браво”, „Обичаме те”, „Бис”, „Още, още”…Много от тях изгледаха концерта, станали на крака, танцувайки и аплодирайки бурно певицата. Този спомен оживява и днес с комплекта от CD и DVD, който преди две седмици Лили поднесе на почитателите си.

Примата ни връща и спомен за триумфа ѝ в зала „Арена Армеец“ през 2012-а. В новоизградената, за да посреща големи световни събития зала „Арена Армеец“, Лили направи първия самостоятелен концерт на български изпълнител. И тове бе световно събитие. Билетите веднага свършиха и бе пуснат секторът зад сцената и билетите отново свършиха. А след това записа гледахме в ефира на bTV, за да достигне музиката до всеки, навсякъде.

Сега го гледаме отново и осъзнаваме мащабите на начинанието. „Винаги съм знаела какво искам от живота си, какво искам от себе си, дали го мога или не го мога. Човек трябва да е наясно, а аз съм наясно. Това дали ще направя нещо – аз трябва да стигна до края. Аз съм тази, която решава“,  казва с увереност Лили Иванова.

Има ли спиране? „Не! Можете да очаквате всичко“– е лаконичният ѝ отговор, който предизвиква поредният възторг. Тя е доказателство, че този стремеж към откриване на нови светове към съвършенство, към абсолютен професионализъм, няма предел.  Или както „Биограф“ отбелязва – „Певицата, която не се съревновава с времето, защото то не я интересува“.

Прегледана: 55447

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече