Архитектурните чудеса на 2020 г.: тенис-небостъргач и небесни мостове

0

Пандемията ще доведе до трайни промени в градската среда в Европа – повече пешеходни зони и зелени пространства. Ще се ограничава придвижването чрез автомобили и ще се дава приоритет на велосипеди и тротинетки. За съжаление, в София не видяхме промени в това отношение, но се надявам, че процесите ще започнат.

Това заяви архитект Мануела Белова, представител за България на Съвета за високи сгради и градска среда, в предаването „ИмоТиТе“  по Bloombergtv с водещ Христо Николов.

Офис пространствата също ще претърпят промени в резултат на COVID-19. Ще се набляга на повече пространства за срещи и съвместна работа, каза архитект Белова.

„Неотдавна италианското архитектурно бюро Carlo Ratti представи иновативен проект за офис, в който е заложена автоматична дезинфекция на бюрата, умни прозорци в посока здравословна среда и възможност за работа с различни дигитални платформи.“

Настоящата ситуация показва и потенциала на коуъркинг пространствата. Там сега идват хора от компании, чиито офиси са затворени и служителите им би трябвало да работят от вкъщи /Home Office/. Но те имат необходимост от социални контакти и затова търсят споделените работни пространства, обясни гостът.

Вътрешните градини в жилищата ще са интересна тенденция в следващите години. Специално обособените зелени площи досега се наблюдаваха предимно в офис сградите, но пандемията даде стимул и за жилищното проектиране в тази посока, коментира Мануела Белова.

При високите сгради тенденциите през 2020 г. бяха свързани с търсенето на различни функции, заяви събеседникът. Интерес предизвика проект за „тенис-небостъргач“, при който кортовете са разположени един върху друг, по цялата височина на сградата. А в Индия бе проектирана училищна сграда с велосипедна писта на покрива.

„Градовете стават все по-гъсто населени и нараства необходимостта функциите на града, които са разположени хоризонтално, да се пренесат във височина. Има примери за вертикални ферми, гробище-небостъргач и дори църква-небостъргач.“

През 2020 г. беше реализиран друг знаков проект – т.нар. хоризонтален небостъргач в китайския мегаполис Чунцин. Небесените мостове са запазената марка на архитект Моше Сафди, който е автор и на комплекса Marina Bay в Сингапур.

„Идеята на този хоризонтален елемент е да свърже чрез топла връзка ансамбъла от високи сгради, без да се налага на хората да слизат на партера. Небесните мостове позволяват и прилагането на други функции в сградата.“

Източник: bloombergtv.bg

Прегледана: 49615

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече