Думите на 2020 г.: Апокалипсис и криза

0

Политическата 2020 година мина под знака на пандемията и протестите. Каква е равносметката?

Събитията произведоха поредица от ситуации, в които и политиците, и гражданите трябваше да се ориентират в недобра среда, наситена с информация. Ситуации, които бяха натоварени с много стрес – здравната криза, икономическата несигурност, протестите. Но годината дава изключителни шансове на всеки един от нас да се погледнем.“ Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на „Денят ON AIR“.

По думите ѝ годината ни дава възможност да „погледнем политиката и да се пренаредим спрямо нея, да се поправим там, където много сме сбъркали, и да намерим тези решения, за които до този момент смелост не е достигала“.

„Много секторни политики останаха затлачени, които можеха да бъдат досега пренаредени. Като пример веднага давам здравеопазването“, отбеляза проф. Христова.

Тя посочи, че думата на 2020 г. според нея е „криза“, а годината е била огледало, в което всички е трябвало да се огледат.

„Социалните мрежи ни заливат с помия всеки ден. Това е огромен проблем, който за мен е основен. Ако по този начин продължим, ще продължим да бъдем в мрежа от дезинформация, в която не можем да взимаме информирано решение, а това е много важно за съвременния човек“, подчерта политическият психолог.

А в отговор на нейните думи политологът Любомир Стефанов посочи пред Bulgaria ON AIR, че 2020 година е била Апокалипсис и 2021 трябва да бъде по-добра.

„За мен годината беше пълна с кризи. Оказва се, че държавите, не само като България, но и по-развитите, нямат протоколи за реакция в извънредни ситуации. Или ако имат, те са остарели и неподготвени, което доведе до загубата на човешки животи“, смята политологът.

По неговото мнение със сигурност е щяло да има загубени животи, но техният брой е можел да бъде много по-малко.

„Освен тази пандемия видях и друга – инфодемията. Информацията, която ни залива, не можем да я осмислим. И най-страшното, което видях – съмненията в ролята, качествата и уменията на учените. Ще се ваксинираш или няма да се ваксинираш – все едно да питаш дали ще пуснеш фиш за тотото, или не – това е несериозен въпрос“, коментира Любомир Стефанов.

„Опасността е изкуственият интелект – основното ни общуване, породено от необходимостта от физическа дистанция, ни дистанцира и социално. Дистанционното стана много лесно част от нашия живот, обаче милионите проблеми, които произтичат от него продължаваме да ги изживяваме всеки ден и това ще бъде дълготрайна психологическа травма“, категорично заяви политологът.

И добави, че всеки един от нас пропуска възможности.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 54197

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече