Рицари на доброто в година на изпитание

0

Коронавирусната епидемия обърна дневния ред на света и дори да не зачеркнем 2020 като „най-лошата година някога“ (според сп. „Тайм“), тя вероятно ще остане като една от най-мрачните в историята. Вече свикнахме централни герои в новините да са щабове, политици, медици и пр., чието служебно призвание е да се справят с Covid-кризата. В същото време стотици други невидими герои се заеха да помагат – с личните си усилия, средства, идеи и приятели. Тези безценни жестове на съпричастност, подкрепа и утеха са проявленията на ДОБРОТО, което е най- голямата сила на хората и надежда за спасение.

Eкстрената ситуация мобилизира безпрецедентни дарителски усилия, благодарение на които хората на първа линия, най-пострадалите и уязвимите не бяха изоставени сами срещу различните лица кризата: здравна, социална, икономическа.

Настъпването на епидемията у нас активира множество дарителски и доброволчески акции на граждани, фирми и организации в помощ на лекари и болници за осигуряването на медицинска апаратура, дефицитните в началото предпазни облекла и консумативи, тестове и др. Стотици доброволци сформираха отряди за доставката на храна, лекарства и други продукти на възрастни и самотни хора. Здравната криза и изолацията доведоха до съпътстващи проблеми като отпадане на деца от училище заради липса на компютър или таблет в семейството, както и ескалация на домашното насилие. На помощ отново се притекоха организации и отделни граждани. Само в периода март-юни бяха дарени близо 43 млн. лв. според анализи на Българския дарителски форум.

„Независимо от всичко, 2020 г. е много вдъхновяваща година за дарителството, защото много хора, организации и бизнеси направиха направо невъзможното. Всяка една от тези групи надскочи себе си, за да бъде полезна за решаването на тази криза. Хората се надскочиха и това е много вдъхновяващо. Нямаше някой, който да си задава въпроса: Моя работа ли е да помогна?“, коментира пред Mediapool Красимира Величкова от Българския дарителски форум.

Годината изобилства от добри примери, които няма как да бъдат изброени изчерпателно, но си заслужава да бъдат припомнени някои от най-значимите и вдъхновяващи жестове.

Добрите примери

Една от благородните инициативи, повлякла след себе си може би хиляди последователи, е проект „За Доброто“, който през годината в партньорство с други активисти, организации, компании и доброволци реализира няколко успешни кампании (Повече вижте във видеото ТУК. В първия етап на кризата заедно с фондация Bcause събраха и подпомогнаха с над 500 000 лв. десетки болници в цялата страна, както и организации, обгрижващи възрастни хора. Купени бяха респиратори и друга медицинска апаратура, защитно облекло и консумативи за медицинския персонал и др. Във втория етап на кризата „За доброто“, Bcause и Гората.бг подеха друга инициатива в подкрепа на хората на първа линия: този път с кампанията #ХапкаНадежда.

Тя осигурява топла храна за медиците на първа линия в болници в цялата страна и в нея се включиха много ресторанти, кетъринг фирми и други заведения за хранене.

В края на годината организацията прерасна във фондация и заедно с други съмишленици учреди фонд за децата на медици-герои и учители, загубили живота си в битката с Covid-19. Освен това организацията е пример за прозрачно управление на дарителския ресурс, представяйки редовни отчети за набраните средства, купеното с тях и болниците, които са го получили.

Разбира се, своята подкрепа за нуждаещите предоставиха големи корпоративни дарители като банки, телекоми, фармацевтични компании, вериги за хранителни стоки, посолства, фондации и др.

За обществото обаче особена тежест имат жестовете на отделни хора – всеки според възможностите си. Такъв ярък пример бяха гардеробиерките от държавната опера в Бургас, които се преквалифицираха в шивачки на маски или пък на 7-годишно дете, което дари спестяванията си от 160 лв. на болницата във Враца.

Нужда от подкрепа през годината обаче имаха не само медиците на първа линия, но и хората, останали „невидими“ с проблемите си зад стените на изолацията.

Една от най-големите трудности в условията на извънредното положение и изолацията беше да бъде осигурен достъп на всички деца да образование. Мисия, която се оказа доста трудна в условия на дистанционно обучение, до което се оказа, че много деца нямат достъп. Проучване на Център „Амалипе“ направено през месец март сред близо 200 училища показа, че в една четвърт от тях над 50% от децата нямат достъп до устройства, чрез които биха могли да се включат в онлайн обучение. В някои училища процентът на ученици без налични устройства надхвърляше ¾-ти от обучаемите. Затова в края на месец март 2020 г. Център „Амалипе“ в партньорство със „Заедно в час“ обяви Национална кампания за даряване на устройства „Стара техника за ново начало“.

Кампанията осигури близо 800 устройства за дистанционно обучение –  компютри, таблети, лаптопи. Те бяха предоставени на 76 училища, които ги раздадоха на ученици без устройства, за да участват в дистанционното обучение. Над 70 дарители –  компании, фирми, организации и много граждани се включиха в благородното усилие. Инициативата беше подновена през ноември в разгара на епидемията, когато училищата отново бяха затворени.

Заедно с пандемията от Covid-19 се разрази още една пандемия, която обаче не е толкова видима: ескалиращото домашно насилие в ситуация на изолация заради въведените противоепидемични мерки. През май  Българският фонд за жените  в партньорство с Българския дарителски форум и фондация Bcause създадоха Спешен фонд за борба с домашното насилие в условията на Covid-19, който успя да набере 73 192 лв. от корпоративни и индивидуални дарения. Средствата бяха разпределени сред кризисните и консултативни центрове в цялата страна, които предоставят психологически, юридически и социални услуги на жертви на домашно насилие и техните деца.

Добрите тенденции

В резултат на безпрецедентната мобилизация в тази безпрецедентна година, могат да бъдат откроени и някои положителни тенденции в сферата на дарителството.

Първата е, че паднаха задръжките за огласяване на корпоративните дарители в медиите – стигма, която съществува от години и беше преодоляна поне в първите месеци на епидемията, когато благотворителните акции на компаниите бяха отразявани.

Друга положителна тенденция е обединяването на усилия и ресурси на организации, компании, граждани, което е показателно за мотивацията на дарителите да бъдат част от общност за постигането на значими резултати. Това се наблюдава както на ниво доброволци, граждански организации, така и на ниво партньорство между компании и неправителствен сектор, доброволци и общини и др. Сред примерите в това отношение са както вече споменатите инициативи, така и фонд „Обединени срещу Covid-19“  на фондация „Америка за България“ и Българския дарителски форум , който набра над 1 млн. лв с помощта на 44 компании, фондации и физически лица. Подпомогнати бяха около 700 000 души в нужда от близо 300 населени места. Създадени бяха и успешни партньорства между общини и доброволни формирования, какъвто бе примерът с отряда „Пловдив 112“, който влезе в ролята на социален патронаж и доставяше продукти по домовете на възрастни хора.

На обратния полюс

Кризата подложи на изпитание и моралните ценности в дарителството. Още в началото на епидемията дарение на апарати за обдишване под условието на тях да се лекуват приоритетно служители на бизнесмена Ивайло Пенчев („Уолтопия“), скандализира обществото и беше отхвърлено от медицинската общност като абсолютно неприемливо.

В края на годината разследване на бТВ разкри скандални финансови практики в платформата за дарения „HelpKarma“, което нанесе тежък удар върху имиджа на дарителството. Хората, ангажирани в НПО сектора и благотворителните инициативи обаче са единодушни, че този казус не трябва да хвърля петно върху дарителството като цяло. Защото резултатите от дарителските усилия на отделните хора, организации и компании видимо водят към по-добро. И смислените инициативи заслужават да бъдат подкрепяни и показвани.  

Източник: Mediapool.bg

Прегледана: 54157

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече