Как не стегнахме куфарите или имаше ли я туристическата 2020-а?

0

Секторът беше силно ударен, идат ли по-добри дни за него?

Заради пандемията 2020-а се оказа най-голямото предизвикателство за туризма след поредица от ръстове в последните години. Свикнахме да пътуваме повече с все по-добри възможности за по-евтин транспорт и настаняване, но… не и тази година.

60-70% стигаха спадовете в отрасъла в отделните месеци и в това отношение страната ни не се различаваше от световните дестинации в туризма.

През лятото България изгуби немалка част от обичайните си чуждестранни туристи, а курортите ни се напълниха с… българи.

Да, пандемията промени начина ни на почивка, макар че желаещите да отдъхнат в съседна Гърция също не липсваха въпреки въведеното изискване за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа от пътуването. Опашки, разходи, нерви, но упоритостта на мнозина все пак беше възнаградена.

Но немалка част се наложи да се откажат от планираната почивка или екскурзия и в последния момент заради мерки в конкретните страни, отменени полети, карантина… Несигурността и притесненията от неизвестните провалиха обичайния безгрижен начин на стягане на куфарите.

И в момента една от мерките срещу коронавируса е свързана със забрана на организираните екскурзии, в които се използва общ транспорт и групово се посещават туристически обекти.

Снимка: БГНЕС

В първата вълна на пандемията Банско стана и първата карантинирана община в страната, а на населението беше направено масово тестване. Малкото останали там туристи се наложи бързо да си тръгнат, а ситуацията в един от емблематичните ни зимни курорти с днешна дата съвсем не е по-лесна.

Макар хотелите да работят, свързаният с тях ресторантьорски бранш беше ударен с целогодишни рестрикции. Нощните заведения на практика така и не отвориха съвсем и първи попадаха в режим „Затворено“. Ресторантите и кафенетата пък за кратко се „порадваха“ на работен режим, макар и с промяна в цялостната организация на предлаганата услуга.

Предстои да видим дали възможността да се хранят в ресторантите на хотелите до 22 часа и по график ще върне поне част от туристите. Засега има плахи индикации за активен сезон, но и сериозен спад на резервациите. Едно е сигурно – забраните за работа на бранша с питейните и увеселителни заведения ще го удари много силно по празничните дни, за които е в сила максимата „ден година храни“.

От ресорното министерство заявиха, че ще се разчита на българи и на туристи от балканските страни, които могат да дойдат у нас с личен автомобил. Всъщност така до голяма степен беше и през летния сезон, когато емблематичният Слънчев бряг опустя без обичайните шумни купони и чуждестранни младежки компании. За сметка на това на гости се радваха малките и по-евтини курорти и места за настаняване, както като мярка срещу струпването на хора, така и заради по-евтината почивка.

Над 4 хил. работодатели в тази сфера вече са кандидатствали за запазването на над 23 хил. заети с подкрепа от 24 лева на ден. През януари, когато ресторантите остават затворени, помощта ще бъде 75% от осигурителния доход на персонала.

Министерството на туризма подпомага бизнеса с 10 млн. лева по Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“.

Друга мярка е в размер на 51 млн. лв. за помощ на туроператори и туристически агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г.

Друга схема за преодоляване на последиците от пандемията е осигурената от правителството държавна помощ от 35 евро за седалка в чартърните полети. Предвидени са 55 млн. лв. за настоящата и за следващата година, като мярката е разчетена за 400 хил. туристи за двете години.

Наскоро офииалните данни показаха, че годишният темп на спад на посещенията на чужденци в България за първите десет месеца на годината е 60.6%, реализираните нощувки в местата за настаняване са също със съществен спад спрямо предходната година с 66.2%.

Само за първите шест месеца на 2020 г. най-силно свиване на икономическата активност сред всички основни сектори в икономиката е отчетено при услугите по туристическа агентска и операторска дейност с 83.2%. Общо за хотелиерството и ресторантьорството понижението на активността е със 70.2%. Сравнително по-силно засегнат е подсекторът на хотелиерството, при който понижението на производството достига до минус 76.4% спрямо минус 38.1% в ресторантьорството.

Основна мярка за подкрепа на сектора беше намаленото ДДС от 20% на 9%, което не беше променяно години наред за никой бранш. Доколко обаче ще бъде достатъчно и каква част от туристическата 2021 година отново ще бъде ударена от рестрикции около пандемията, предстои да видим.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 54324

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече