„За децата на герои“ – осем жени в търсене на доброто

0

В годината, в която думата „зара́зен“ се използва най-често за вирус, осем жени продължават да вярват, че най-заразно е доброто. Те са основатели на фондация „За доброто“ – официално регистрирана преди месец и с актуална кауза да събира средства за месечни стипендии на деца на медици и учители, починали с COVID-19.

Всъщност За доброто“ съществува като неформална организация от 2019 г. и оттогава досега има зад гърба си няколко осъществени кампании. Първата, която предизвика и медиен интерес, беше ремонтът на две отделения в Столичната педиатрия. Интензивното отделение на единствената специализирана детска болница беше преобразено за по-малко от месец благодарение на събраните дарения и доброволен труд от мухлясало мазе в модерна лечебна база. Акциите им включват още набиране на средства за ремонт на отделение в инфекциозната клиника на Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив (спряно в момента, защото лечебното заведение приема пациенти с COVID-19); за защитни средства и апаратура за болниците на първа линия в първите месеци на кризата; за храна на работещите в лечебните заведения за COVID болни.

Осемте основателки имат различни професии – от журналист, през реставратор, до собственик на магазин за говеждо месо. Намерили се „през доброто“, разказва Кремена Кунева (управител на фирма за оперативен лизинг) и уточнява, че само с една от съмишлениците си се познава от дете, а с останалите се срещнали покрай доброволчески кампании и продължили да работят заедно. Разчитат на социалните мрежи, за да популяризират каузите си и срещат подкрепа.

От удара на съдбата до помощта

Бащата разделя времето между децата си вкъщи и пациентите в една от болниците в Пловдив. Той и съпругата му се разболяват. Тя се възстановява бързо. Той е приет по спешност в болница. Кислородният апарат му пречи да говори, но без него не може да диша. В поредната размяна на съобщения той небрежно вметва, че батерията на телефона пада и ще го остави да се зареди, да не се тревожат. „Добре. Обичам те“, „И аз теб“, си пишат лекарят и съпругата му. Мама и двете деца изрязват гирлянди от гланцово блокче за Коледа, докато чакат татко да пише отново. След 6 часа, към 18,30, се обажда дежурната лекарка…

Заради истории като тази (публикувана на страницата „За децата на герои“ във „Фейсбук“) фондът се стреми да подкрепя децата на родители и учители, починали заради коронавируса. По данни на „За доброто“ до средата на декември такава е съдбата на поне 20 деца, седем ще получават стипендии от 1 януари догодина, за едно са подадени документи два дни преди празниците.

Кремена Кунева, един от основателите на инициативата, а впоследствие и на фондацията, не изключва нуждаещите се да са повече и затова разчита на популярност на каузата. „Бяхме писали до Министерството на здравеопазването и на образованието, за да ги информираме за кампанията и да ги помолим да изпратят по своите канали информация до болниците и училищата, така че по-лесно да стигне до засегнатите семейства. За съжаление до момента не знаем официално да са ни оказали някакво съдействие“, казва тя.

Обяснява, че след популяризирането на инициативите й „За доброто“ не можело да продължи неформалното си съществуване, тъй като корпоративните дарители искали да имат сключени договори. Приема го като част от пътя към голямата цел за модернизирането на детското здравеопазване в България, за която е необходима „добре структурирана организация, с име и конкретни цели, стъпки, с които да ги постигнем“.

"За децата на герои" - осем жени в търсене на доброто

Засега екипът продължава да работи доброволно (без заплащане), но не изключва в някои случаи „при проекти, които са изключително трудоемки и отнемат цялото време на част от нас“ да се сключват частични граждански договори. Не и постоянни обаче.

Фонд „За децата на герои“

Фондът разчита да осигури на децата възможност да живеят нормално, да се образоват и да се развиват. „Професиите изпращаха родителите им на първа линия… Десетки загубиха живота си. Оставиха деца… Като общност и общество искам да се погрижим за тези деца. Това е нашата благодарност към жертвите на лекарите, медиците и учителите“, се казва в описанието на инициативата на официалната ѝ страница.

Чрез фонда се събират средства за стипендии от 500 лв. месечно (6 хил. лв. годишно, докато навършат 18 години или завършат средното си образование) на деца на медици и учители, загубили живота си заради усложнения от COVID-19. Условията са:децата да са под 18 г. или да не са завършили средното си образование

доходът на другия родител/настойник да не е повече от средната брутна заплата за страната

детето да не получава стипендия над 500 лв. от други частен фонд или организация
„Ако събраните средства стигнат за цяла годишна стипендия за всички кандидатури, сключваме договор със стипендианта за цяла година. Ако обаче имаме например 5 деца, но нямаме 30 хил. лв., а 20 хил. и не можем да покрием цялата годишна стипендия, сключваме договори за толкова месеци, колкото можем да покрием поравно за всички деца“, обяснява Кунева, като допълва, че, когато се съберат нови средства, се подписват анекси за продължаването на договорите.

Дарения може да се правят през платформата на фондация Bcause, по банковата сметка на „За доброто“ и с SMS с текст DMS GEROI на кратък номер 17777.

Правим отчет всяка седмица

За да получава дете стипендия, родител, настойник, учител или кмет на община трябва да подаде заявление в свободен текст и набор от документи до екипа на „За доброто“. След това се свиква общественият съвет на фондацията, който гласува за отпускането на стипендията. Изплащането на средствата започва в първия месец след сключването на договора. Той е за една година и ще бъде подновяван „в зависимост от това как се движи кампанията“, обяснява Кремена Кунева.

По Коледа хората са по-отдадени към определени каузи, но нашата концепция – за постоянен диалог с дарителите – е да поддържаме темпо през цялата година


Казва, че, разбира се, отчита промяната в отношението на хората след разкритията за злоупотреби при управлението на дарителската платформа „Хелп карма“, но твърди, че екипът ѝ няма притеснения, защото „всички наши кампании са лесно проследими във всеки един момент“. Посочва, че „За доброто“ има група във „Фейсбук“ (с близо 11 хил. членове), в която се споделя информация за похарчени средства: „Правим почти всяка седмица отчет за всяка наша кампания.“

„За доброто“ е сред неправителствените организации, които публикуваха отворено писмо по повод „Хелп карма“. Те настояха за проверка и наказване на виновните, но и за връщане на обществото „колкото може по-скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и дарителите, и надарените заслужават“.

Кунева обяснява, че фондация „За доброто“ удържа 5% от преведените за „За децата на герои“ суми, за да могат да покрият разходите си. „Просто е наложително, наистина. Като фондация вече трябва да имаме регистрация по закона за мерките срещу изпиране на пари – това са юридически услуги, договорите ни също минават през юристи, имаме куриерски разходи за документи до болниците, на които помагаме в COVID кризата, транспортираме оборудвания, вероятно ще ни се наложи да плащаме на одиторска фирма“, аргументира Кремена Кунева удръжките от даренията.

Източник: „Дневник“

Прегледана: 55413

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече