Covid-19 ни отне Димо от група P.I.F – дал на музиката цвят, тон и копнеж

0

Макар че в съвременния свят Коледа отдавна се превърна в захарен памук – хапнеш нещо, глътнеш нищо, все пак духът на празника още тлее. И винаги е по-гадно точно преди празник да се изпълваме с тъга – така, както няма начин да не е станало след новината за смъртта на Димо от P.I.F!

„Помня „Приказка“ и „Невидимо дете“ така – дългите следобеди на детството, когато за пръв път разбереш, че има такъв вид музика, от която те боли и това те прави щастлив, без да знаеш защо. P.I.F. и Димо износиха две тъмни десетилетия на гърба си, заедно с още шепа хора, благодарение, на които най-младите ни години имаха тонове, думи, копнеж, цвят. За мен Димо беше въплъщение за истински артист: не само заради таланта, а заради златното условие той да се разгърне – да си много, отчавайщо свободен човек. Такава музика, която се прави отвътре-навън, която се прави безогледно спрямо трендове и очаквания, публики и пазар, вече почти няма.

Мъчно ми е за този човек и сега не може да има друго, освен утехата, че бавната стрела на красотата ще нанизва още десетилетия. А с десетилетията – и много други, които не знаят защо има неща, от които те боли и те правят щастлив едновременно“. Горните думи са на колегата ми Райко Байчев. Аз, за разлика от него, съм музикален инвалид. Единственият начин, по който разбирам музиката, е дали ме кара да се разчувствам. Дали ще докосне или жегне много широката палитра от емоции, които изграждат душата. И неговата музика ме е докосвала – определено. Затова и преглътнах на сухо неведнъж, след като узнах новината, след като видях и по телевизиите спомените за него.

Винаги съм бил на мнение, че когато някой почине, минимум може да замълчим. Но има хора, чиято липса наистина се усеща – за разлика от други, чиято липса си е даже полезна. Неговата се усеща. И вярвам, че ако останалите го усещаме – кой наистина липсва и би липсвал, можем да станем и по-добри хора.

Автори: Райко Байчев и Ивайло Ачев

Източник: Actualno.com

Прегледана: 57874

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече