По стъпките на Бил Гейтс: 15-годишният Радостин създава изкуствен интелект

0

Деветокласникът програмира компютър, който говори и редактира български език

На прага на епохата на Изкуствения интелект, в България има едно момче, което вече работи в тази посока. Само на 15 години Радостин Чолаков създава компютър, който говори български – превежда, разпознава и редактира. 

„Идеята за „АзБуки.ML“ дойде, тъй като големи технологични компании са създали техни платформи за изкуствен интелект за обработка на езика, но в тях нямаше задълбочена поддръжка на български език. Моята идея беше да го вкараме в невронни мрежи и изкуствен интелект, които да обработват езика. По платформата работя вече половин година, тя още е в начален етап и самите програми не са напълно готови за използване“, разказа деветокласникът в „България сутрин“.

Неговата философия е да продължава да подобрява проекта, докато стане наистина полезен за използване – от бизнеса или от образованието.

„Това е бъдещето. Технологиите с изкуствен интелект ще променят ежедневието ни по много начини. Надявам се изкуственият интелект да ни помага, да ни е полезен, а не чак толкова да ни заменя. До някаква степен ще замени някои професии със сигурност“, посочи Радостин.

Още докато е на 10 години той започва да се занимава с програмиране. Учил се е сам, извличайки цялата информация от интернет.

„За програмирането видях от леля ми и нейния съпруг, които са програмисти. Те са ми първоначалните вдъхновители. Бях много целеустремен. Хората не трябва да се притесняват да пробват и да грешат. Не трябва да се отказваме. През интернет човек може да научи много неща, винаги ми е бил нужен само един компютър и интернет“, сподели Радостин пред Bulgaria ON AIR.

А докато се учи да програмира, с помощта на компютрите той научава и английски език.СВЪРЗАНИ15-годишна изобретателка е „Дете на годината“ на „Тайм“ (+видео)Миналата година Радостин създава социална мрежа, стартирала като приложение – AnyGoal, в което хората да си записват задачи и цели. В момента потребителите може да се предизвикват – така социалната мрежа е хем полезна, хем интересна, смята ученикът.

Искам да създам компания, която да е част от тази технологична революция, променяща света всеки ден. Но не на всяка цена“, отбеляза 15-годишното момче и добави, че до известна степен липсва контрол по време на електронното обучение у нас.

Ето и линк към видео по темата: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/212460-po-stapkite-na-bil-geyts-uchenikat-radostin-sazdava-izkustven-intelekt?utm_source=dnes&utm_medium=box&utm_campaign=home

Източник: www.bgonair.bg

Прегледана: 55557

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече