Най-големите събития на 2020-та: Кризата с Covid-19 и сбогуването с Тръмп

0

Компромисът за финансите на Европейския съюз оставя неразрешен проблема с върховенството на закона. Това заяви Любомир Кючуков, бивш замeстник-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков. 

Той допълни, че заради пандемията, през реактивната 2020 г. мисълта за настоящето не позволи мислене за бъдещето и прогнозира, че през предстоящия период Европейският съюз ще бъде фокусиран върху целите си за стратегическа автономност по отношение на икономиката, ресурсите и отбраната. 

Кючуков коментира, че въпреки преодоляното ветото на Полша и Унгария, проблемът продължава да съществува.

„Беше достатъчно очевидно, че ще се намери решение за деблокирането на финансовите средства, защото става въпрос за много пари, които вече са договорени как ще се получат и до голяма степен – как ще се изразходват. Но проблемът с върховенството на закона остана“.

По думите му връзката между върховенството на закона и изразходването на средствата ще продължи да я има, но няма да действа веднага.

„Това беше компромисът, който беше постигнат – дава се възможност целия този механизъм да бъде оспорен в европейския съд, нещо което Полша и Унгария заявиха, че веднага ще направят. И механизмът няма да влезе в сила преди решение на съда – нещо, което може да отнеме от няколко месеца до години“, каза Кючуков.

Според Кючуков през тази година светът посрещна две ключови събития, които в международен план ще имат най-сериозни и дългосрочни отражения – кризата с Covid-19 и това, че САЩ изпрати Тръмп.

„Европа беше подвластна на тези събития. Ако трябва годината да се опише с една дума, то тя е несигурност – както по отношение на напрежението, което съществува, така и по отношение на неяснотата как ще се развият нещата.“

По думите на госта геополитическото „тегло“ на ЕС като такъв, а не на отделните държави в него зависят от единството и еманципацията.

„Когато говорим за еманципация, ЕС ясно формулира тази тенденция под формата на стратегическа автономия, която в сегашните условия означава – политическа еманципация от САЩ, икономическа и търговска еманципация от Китай и ресурсна еманципация от Русия, като еманципация не означава конфронтация, означава сътрудничество без зависимости“, категоричен е той.

Любомир Кючуков допълни, че целта на държавите в Европа да се стремят да започнат ваксинацията заедно, не е ПР акция, а по-скоро има практическа насоченост, защото ако няма някакъв синхрон в ограничаване на заболеваемостта, тя би могла да се прехвърли пак от една страна в друга.

Гостът коментира още как ще се промени картината в Европа от гледна точка на трансатлантическите отношения.

„По отношение на САЩ и ЕС всички противоречия ще останат, защото до голяма степен са обективни и интересите в много отношения се разминават. Докато в международен план спрямо трети страни, ще има засилено единодействие по всички въпроси, свързани с Русия, Иран, и международните организации“.

Източник: www.bloombergtv.bg

Прегледана: 56987

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече