Изключителен шанс: България е в най-добрата зона за наблюдение на Витлеемската звезда

0

Рядкото явление ще се наблюдава веднага след залез слънцето днес

Веднага след залеза на слънцето днес, ниско над югозападния хоризонт, ще се наблюдава рядкото небесно явление – двете най-големи планети от Слънчевата система – Юпитер и Сатурн, ще се „сближат“ видимо на небето до такава степен, че човешкото око трудно би ги разделило като два отделни обекта.

Подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 години, но този път то ще е едно от най-големите, съобщават от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория на БАН.


Последните почти толкова „близки съединения“ на двете планети са били през 1623 г. и 1226 г. В действителност „сливането“ ще се случи само видимо на земното небе, докато разстоянието между планетите гиганти няма да е малко. На 21 декември те ще бъдат разположени на почти 740 милиона километра една от друга, информират астрономите.

Слънцето в София ще залезе днес в 16.56 часа и около 30 минути след това ще се забележи светлината на двете планети. Това явление ще може да се наблюдава от цял свят, но Европа, включително и България, попада в най-добрата зона за наблюдение, като за нас това приближаване ще бъде най-голямо. Краят на „съединението“ на Юпитер и Сатурн за българския наблюдател ще настъпи със залеза на двете светила – в 19.17 часа за София.

Астрономите отбелязват, че компютърни симулации на собствените движения на планетите от слънчевата система показват, че такова изключително видимо приближаване на Юпитер и Сатурн се свързва с годината на появяването на Витлеемската звезда. Много е вероятно точно сближаването на тези две планети преди 2020 години да е именно знамението, предвестяващо надеждата за доброто, станало тогава.

„Ако успеете да фотографирате събитието, изпратете ни вашите снимки, а ние ще публикуваме най-сполучливите от тях“, призовават астрономите от БАН хората, които ще наблюдават небесното явление.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 55231

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече