Българска платформа създава първия дигитален архив на човечеството

0

Екипът се стреми да публикува първите 1000 истории през 2021 година

Българска платформа цели да създаде първия дигитален архив на човечеството. ,,Есториум‘‘ представлява проект, който събира живия образ и дигиталния отпечатък на милиони човешки същества и разказва тяхната история.

Архивът е съставен от документални портрети, лични истории и постижения на различни лица. Разказите се запазват в писмена форма, подкрепена с фотографски образи, аудио и видео. Към това се прибавя и виртуална реалност с метаинформация, която позволява да се правят търсения по теми, имена, географски локации, демографски признаци и други.

,,Есториум‘‘  е плод от съвместната работа на млади иноватори като Атанас Христосков, Драгомир Димчев, Мартин Балкански, Велианна Кашева. Екипът се стреми да публикува първите 1000 истории през 2021 година.

Предвижда се в платформата да присъстват два типа съдържание – професионално създадено и любителско. Архивът ще заработи официално през юни догодина, а създателите казват, че ще бъде безплатен.

Ето и линк към видео по темата: https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/212160-balgarska-platforma-sazdava-parviya-digitalen-arhiv-na-chovechestvoto?utm_source=dnes&utm_medium=box&utm_campaign=home

Източник: Bulgaria ON AIR.

Прегледана: 58794

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече