Американци се самоубиват със свръхдоза заради промяната на живота им през пандемията

0

Пандемията от коронавируса подхранва нарастването на смъртните случаи от предозиране с наркотици в Съединените щати, съобщиха официални представители, подчертавайки, че основните медицински услуги трябва да останат достъпни въпреки ограниченията заради коронавируса.

Повече от 81 000 смъртни случая на свръхдоза са регистрирани в САЩ през годината до месец май – най-високият брой досега, сочи статистиката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), пише БГНЕС.

Според него най-новите данни показват ускоряване на смъртните случаи от предозиране. „Прекъсването на нормалността на всекидневния живот поради пандемията на COVID-19 силно е засегнало хората, злоупотребяващи с наркотични вещества или опоиди“, заяви директорът на CDC Робърт Редфийлд.

Докато продължаваме борбата за прекратяване на тази пандемия, важно е да не изпускаме от поглед различните групи, уязвими по други причини. Трябва да се погрижим за хората от различните рискови групи“, каза той.

Повече от 500 000 американци са починали от предозиране с опиоиди – както по лекарско предписание, така и без рецепта – от 1999 г. насам. Незаконно произведеният фентанил е основната причина за скорошното нарастване на смъртните случаи от предозиране в САЩ, заявиха от а CDC. Експертите казват, че употребяващите опиоиди са изправени пред повишен риск отчасти поради нарастващата безработица и риск от бездомност по време на пандемията.

Източник: Actualno.com

Прегледана: 58448

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече