Младите в България твърдо зад принципа: „Грехота е да се работи при живи родители“

0

Впечатление прави и фактът, че половината от младежите с личен доход над 1000 лева също получават материална помощ от родителите

53 % от младите хора в България на възраст между 25 и 29 години получават пари от родителите си, а 35 процента от завършилите висше образование живеят при тях. Това сочат данните от Годишния доклад за младежта за 2019 г.

Все пак резултатите показват, че младежката безработица и броят на отпадналите от образователната система младежи бележат трайно намаляване.

Статистиката отчита, че само 23 процента от младежите споделят домакинство с партньорка или съпруга, а едва 4 на сто живеят сами. Отчита се висока зависимост на младежите от материалното подпомагане от страна на родителите до късна възраст.

Впечатление прави и фактът, че половината от младежите с личен доход над 1000 лева също получават материална помощ от родителите. 

От една страна това може да се дължи на народопсихологията на българите, че трябва да помагат до късна възраст на децата си, но от друго може да е сигнал за невъзможност на децата да се справят с финансите, които получават, работейки.

Тревожна е тенденцията на висок дял млади хора, които не четат книги, се отбелязва в доклада. Според документа, 41 процента от младите хора посочват, че не четат книги.

Статистическите данни отчитат, че България следва общата за Европейския съюз тенденция на застаряване на населението. Младите хора постоянно намаляват, като най-тревожна е тенденцията във възрастовата група от 15-24 години.

Данните показват, че 75 на сто от младите в България посочват, че са напълно удовлетворени или по-скоро удовлетворени от начина си на живот. 

Източник: „Стандарт“

Прегледана: 58938

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече