Историята на Кобаяши – от бездомник, спящ в кашони, до милионер

0

Историята на Тайхей Кобаяши сякаш е извадена от филмова лента или по-скоро е достойна за заснемане на такава. История на човек, спящ по улиците на Токио, който стига до до ръководител на технологичен стартъп, чиято капитализация достигна един милиард долара, разказва Bloomberg.

Когато е на 17 години, родителите му го гонят от дома си. Напуска престижно висше училище, за да се фокусира върху музикалната си група. Така през деня той свири и в повечето случаи след това спи навън, използвайки кашони и картонени кутии, за да се топли в студените зимни вечери.

Той е бездомен в продължение на година и половина.

Поредица от срещи спасява Кобаяши от улицата и в крайна сметка той става софтуерен инженер. Той е един от създателите на предшественика на компанията, известна сега като Sun* Inc във Виетнам през 2012 г. Към момента Кобаяши е главен изпълнителен директор на Sun*.

Компанията на Кобаяши помага на стартъпи и други фирми да проектират и създават нови бизнеси и продукти. Тя се листва на борсата през юли, като оттогава насам акциите й поскъпват повече от три пъти.

Това е резултат, който малцина са могли да си представят преди две десетилетия.

Но всичко изглеждало различно в началото.

„Зимите бяха студени… Имаше времена, в които нещата изглеждаха като ад. Но аз преодолях тези времена“, коментира 37-годишният Кобаяши.

Според него родителите му не са приели решението му да се откаже от висшето училище.

„Те бяха направили финансови планове, които да ми позволят да получа университетско образование“, отбелязва той.

Опитите му да се свърже с родителите му са неуспешни.

„Можеше да умра. Спях навсякъде, където можех. Около 80% от времето беше някъде навън“, разказва Кобаяши.

Когато е на 19 г., мениджър на музикален клуб се смилява над Кобаяши и му предлага работа, като му казва, че може да спи в клуба. Този период за Кобаяши продължава около шест години.

Печели известна сума, продавайки музикални записи онлайн. След това се насочва към обявите за работа, които не изискват квалификация или опит.

„Всичко, което трябваше да се направи е да се вземе теста“, обяснява Кобаяши.

Той преминава шестчасов изпит за математически умения, логическо мислене и IQ. Нает е в компания, която го обучава за софтуерен инженер.

Стартирането на компания

На новата си работа Кобаяши се запознава с Макото Хирай, който е един от съоснователите на Sun*. Двамата са съгласни, че има много софтуерни инженери, които са отлични в програмирането, но малцина могат да използват тези си умения за създаването на работещи бизнес модели. Те решават да основат компания, за да запълнят тази липса.

Кобаяши се премества във Виетнам през 2012 г., където наема млади инженери. През март 2013 г. основават Framgia в Япония, след което името на компанията се променя на Sun* през 2019 г. Идеята е дружеството да има инженери на разположение, които да помагат на японски стартъпи, опитващи се да създадат жизнеспособен бизнес.

През годините Sun* разширява дейността си и вече има над 70 клиенти. Компанията е листната на борсата в Токио от юли. Акциите ѝ поскъпват почти шесткратно до най-високото им ниво от септември, с което пазарната ѝ капитализация достига над 1,4 милиарда долара.

След това обаче книжата поевтиняват и оценката на компанията пада под един милиард долара.

Делът на Кобаяши от 7,9% е оценяван на около 74 милиона долара.

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 56316

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече