Манна небесна: В Шри Ланка Бог разкрил на „светия“ сироп срещу COVID-19

0

Хиляди хора пренебрегнаха ограниченията за публично събиране, за да се спуснат в малко село в централната част на Шри Ланка във вторник за сироп, за който самозван светия твърди, че може да предотврати и лекува коронавирус, предаде АФП.

Страната преживява скок на случаите от октомври, като броят на заболелите се е увеличил повече от осем пъти оттогава до над 28 500 и 142 мъртви. Дърводелецът Дамика Бандара твърдо заяви по националната телевизия миналата седмица, че така наречения лек му е бил разкрит от Бог.Но лекарите в островната държава заявиха, че няма научна основа за сиропа. Не е известно лечение за COVID-19. 
Снимките на министъра на здравеопазването Павитра Ваниарачи, публикувани в местните вестници, пиейки от „божествения лек“, спомогнаха за разпространението на твърденията на Бандара.

Репортери съобщиха, че около 12 000 души са пътували до малкото му село на около 85 километра североизточно от столицата Коломбо, където той е обявил, че ще раздава безплатни мостри.

„Казвам искрено, че този препарат не само ще излекува от COVID-19, но след като го приемете веднъж, никога няма да се заразите с вируса“, каза той пред тълпата, без да предложи никакви доказателства.

Кадрите показват, че полицаи не могат да наложат мерки за социално дистанциране на тълпите. Никой не е арестуван или глобен. Съдилищата на Шри Ланка могат да налагат глоби на хората за неносенето на маски на публично място като част от правителствените мерки в борбата с пандемията.

Прегледана: 56812

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече