Панацея или Плацебо: Ново лекарство пресича за 24 часа разпространението на COVID-19

0

Експерименталният препарат за грип – молнупиравир, показва изненадващо добри резултати

Нов антивирусно лекарство, с обозначението MK-4482 / EIDD-2801, или молнупиравир, успява да пресече предаването на коронавирус напълно в рамките на 24 часа, показва изследване на Института по биомедицина в университета на американския щат Джорджия. Става въпрос за експериментално лекарство срещу грип, разработено напоследък, но показало като „страничен ефект“ и ефикасно противодействие на COVID-19.

„Това е първата демонстрация на перорално лекарство, което бързо блокира предаването на SARS-CoV-2 и може да промени правилата на играта“, твърдят изследователите в публикация в сп.“Nature Microbiology“.

Възпирането на масовото предаване на вируса, докато бъдат изготвени надеждни ваксини е от решаващо значение за контролирането на COVID-19 и за смекчаването на катастрофалните последици от пандемията. При това, тъй като молнупиравир се приема през устата, лечението може да започне в ранна фаза и това улеснява ефективността му в три посоки: потискане на развитието на заразяването към тежки фази; съкращаване на инфекциозната фаза и съответно намаляване на емоционалните и икономически последици от една продължителна изолация на пациента; бързо потушаване на възникнали локални огнища на заразата.

„По-рано установихме, че MK-4482 / EIDD-2801 има широк спектър от активности срещу респираторните РНК-вируси, и че пероралното лечение на заразени животни с лекарството намалява количеството на разпространените вируси с няколко порядъка, като драстично редуцира предаването им. Тези свойства направиха MK-4482 / EIDD / 2801 силен кандидат за фармакологичен контрол на COVID-19“, пишат изследователите.

Те са прилагали молнупиравир на порове, защото считат, че тези дребни хищници са подходящ модел за изследване, тъй като „те лесно разпространяват SARS-CoV-2, но голяма част от тях не развиват сериозно заболяване, което много прилича на разпространението на SARS-CoV-2 при млади хора“.

По думите на Джоузеф Уулф от лабораторията Plemper и един от авторите на студията, процесът е бил следният: Екипът е заразявал порове с коронавируса, след което ги е лекувал с молнупиравир. В процеса на лечението заразените порове са били пускани при здрави животни и не е отчетен нито един случай, в който да са предали заразата. Същевременно лекуваните с препарата порове бързо развивали плацебо и се излекували

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 57051

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече