Другата реалност: За какви подаръци си мечтаят малчуганите

0

Наближава най-хубавият празник в годината, онзи, който събира семействата, дава топлина и сила и предизвиква топли усмивки само като произнесеш името му – Коледа! Всички се чудим какъв точно ще бъде празникът тази година и вероятно сега ще бъде по-тясно семеен от всякога.

Настоящата обстановка е голямо предизвикателство за всички нас като хора, като родители, като баби и дядовци, които искат да прегърнат внуците си на празника, но не е изненадващо, че се отразява и на децата. Мислите за напрегнатата ситуация се прокрадва дори в писмата на малчуганите до Дядо Коледа.

Ако се съди по писмото на сина ми, който е почти на 7 години (и този път го написа съвсем сам), то децата искат Надо, Бакуган, Покемон, Надо Арена и още няколко неща за Коледа. А, разбира се и кукла за малката му сестра, защото тя все още не може да пише сама, за да си поръча подаръци от добрия старец.

Преди дни в репортаж от френския пощенски клон, обработващ всички писма, адресирани до Санта Клаус пред Асошиейтед прес, стана ясно, че в детските желания за тази Коледа са се появили доста новости.

Едно момченце например сложило към писмото си предпазна маска за Дядо Коледа. 5-годишно момиченце пише на Добрия старец да използва предната врата, когато отива у тях да оставя подаръците, защото задната врата се ползва от баба ѝ и дядо ѝ, за да нямат контакт и да не се заразят.

Снимка: iStock by Getty Images

10-годишно момиче пък моли Дядо Коледа много да се пази и да пази елфите от коронавируса.

Разбира се, писмата на малчуганите изобщо не съдържат само молби за здраве и ваксини или животът да се върне към обичайното. В света на децата и техните желания за Коледа винаги се въртят какви ли не игри и джаджи – от гореспоменатите бакугани, надота, арени, покемони, ходещи и пеещи зайци, бързи писти с колички до Барби, която скоро ще става майка (има се предвид бременната Барби), кухненски комплект за деца, през настолни игри, плейстейшън, светещи маратонки, светещи като нощно небе лампи за детската стая, дори настолни игри, в които могат да се включат всички у дома, ролери, колело до таблет, телефон, лаптоп и какво ли още не…

Снимка: iStock by Getty Images

Това са обичайните неща, които децата си „поръчват“, както казва синът ми, всяка година. Желанията се променят спрямо възрастта, но сякаш мечтаните подаръци си остават горе-долу същите. Децата наистина гледат на подаръците за Коледа като на задължителни неща, които им се полагат и които със сигурност трябва да получат.

Разбира се, не бива да забравяме и всичките шоколади, коледни календари с шоколадчета, бонбони, шоколадови яйца, шоколадов Дядо Коледа, изобщо задължително е да има шоколад. Тези лакомства децата не ги поръчват, но много ще се разочароват, ако не ги получат.

Имайте предвид, че децата имат някакво усещане, че да… Дядо Коледа съществува, но и родителите трябва да се включат в купуването на подаръци. Дъщеря ми, която е на 3 години, няколко пъти каза: „Поръчала съм кукла от Дядо Коледа, мамо, ти трябва да ми купиш пъзел с Пепа (Прасето Пепа“), а от татко искам конче.

А всички много добре знаем какво се случва, когато детето отвори подаръка си за Коледа и там не открие онова, за което си е мечтало и което е поръчало. Резултатът е такъв:

Много е важно да се подготвим добре за Коледа и да се уверим, че детето ни ще получи подаръка, който иска, за да си спестим емоции като тези във видеото. Може и да е смешно, но най-малко на този празник искаме децата ни да са разстроени и тъжни.

Най-хубавото обаче, което можем да извадим като основно желание от детските писма до Дядо Коледа тази година и с което и моят син също завърши писмото си, е:

„… и да видим баба и дядо…“

Снимка: iStock by Getty Images

ИЗточник: Dir.bg

Прегледана: 59721

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече