Американският речник „Мериам-Уебстър” избра „pandemic” за дума на 2020 г

0

Американският речник „Мериам-Уебстър” избра думата „pandemic” (пандемия, пандемичен) за дума на 2020 г.

Понякога една дума определя цяла епоха и е логично в тази изключително трудна година една дума да излезе на челно място”, пише на сайта на речника. Авторите са анализирали информацията коя дума е била търсена най-често в онлайн-речника и са установили, че това е именно „pandemic”.

Подчертава се, че първият рязък скок в търсенето на думата е отчетен на 3 февруари, като ползвателите са започнали да я търсят по-често още на 20 януари, когато в САЩ са регистрирани първите случаи на заразяване с COVID-19.

Речникът „Мериам-Уебстър“ публикува своята класация за дума на годината от 2003 г. През 2019г. дума на годината стана „they” – те.

Думата „they“ се използва за хора, които се определят като смесица между мъж и жена, за такива, които изцяло отричат двуполовата двойка, както и за други представители на общността ЛГБТ+.

През 2018 г. на първо място беше класирана думата „справедливост”, а през 2017 г. – „феминизъм“.

Любопитен факт е, че първи подгласник за 2019 г. стана латинският израз „quid pro quo“, в буквален превод „нещо за нещо“ – в смисъл „предоставяне на услуга в замяна на друга такава“. Той стана много популярен покрай процедурата за импийчмънт на американския президент, започнала през септември. Тръмп бе обвинен, че е задържал отпускането на финансова помощ за Украйна, за да принуди Киев да започне разследване срещу политическия му опонент Джо Байдън и неговия син. 

Оксфорд не се справи

Преди седмица Оксфордският речник на английския език не се справи с ежегодната си задача да избере само една дума на годината, което да характеризира 2020 г. Официалният сайт на речника съобщи, че са били обсъждани няколко думи, но нито една не е била приета за типична, с която да се запомни годината.

„Стигнахме до извода, че не можем за опишем ясно годината с една дума“, казват съставителите на речника. Различни месеци в годината са имали различни доминиращи думи: например, през януари е доминирала думата „bushfire“ – „горски пожар“, заради пламтящите гори в Австрали, а през март била думата „impeachment“ заради опита на демократите в американския Конгрес да отстранят президента Доналд Тръмп от поста.

Към есента доминираща станали думите, свързани с пандемията – „coronavirus“ („коронавирус“), COVID-19 (Ковид-19) , „lockdown“ (принудителна карантина на цели градове и държави),  „social distancing“ („социално дистанциране“), „reopening“ („премахване на ограниченията“).

Лексикографите регистрирали през август засилено използване на думата „белоруски“ във връзка със спорното преизбиране за шести мандат на белоруския президент Александър Лукашенко.

Миналата година Оксфордският речник избра словосъчетанието „климатично извънредно положение“ (climate emergency).

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 57646

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече