У-лицата: За брака откровено и защо двойките се разделят?

0

„И тихо се разтвори Любовта“ е четвъртият филм от нашумялата през последните години философска документална поредица. Този път темата е за брака и търсенето по-дълбоко на причините за безпрецедентния брой провалили се бракове.

„Въпросът е наистина драматичен и, за мое учудване, е подминаван от медийните „хора с глас“, разказва Надя Христова, която е автор на поредицата.

Забележителният проект се реализира от десет години изцяло pro bono – на доброволчески начала, от група приятели – микс от телевизионери и кинаджии. Сред участниците в четирите им творби досега са големи имена като проф. Калин Янакиев, актьорите Йосиф Сърчаджиев, Велизар Бинев, Явор Костов.

Филмите са с 25 хиляди гледания в платформата за видео споделяне YouTube, с което надминават и най- смелите очаквания на създателите си.

Интересен факт е, че филмът за брака е почти изцяло заснет от самите участници в него и е работен дистанционно. Една от причините за това авангардно решение е отдалечеността на екипа и героите във филма. Надя живее от години във Англия, колегите й са в София, а участниците са край Черно море, на Арабския полуостров и около Дунав.

„Преди една година предусещахме, че в бъдеще голяма част от документалното кино ще бъде реализирана тъкмо по този начин, дистанционно, но нямахме представа, че още през 2020-а ще станем свидетели на новинарски емисии
от домовете и участници по халати в световни национални ефири. Няма да лъжем, олекна ни, когато хората привикнаха с oлюляващата се камера и героично размазания образ от екрана“, признава с чувство на хумор Надя.

За да популяризират филмите, тази година създателите им са решили да ги рекламират в социалните медии. Друг начин нестандартните творби да достигнат до по-широка аудитория е като добавят английски субтитри.

Темата на новия филм със заглавие „И тихо се разтвори Любовта“ е достатъчно интригуваща, за да привлече не само българската, но и чуждестранна аудитория.

Лентата изобилства от мисли и живи истории за брака: Бракът свършва, когато двама души се излъжат повече от веднъж, категоричен е един от участниците в началото на филма. „Когато си търсех съпруга, избирах тя да бъде хладнокръвна, чаровна, с присъствие“, споделя Димитър, който е учител по история в София. През смях, той разказва и за това, как неговата баба избрала за съпруг дядо му: „Тя видяла, че той, като си отворил куфара, вътре всичко е
било подредено. И си казала – такъв мъж в живота не може да сгреши“.

„И баща ми, и чичо ми се ожениха на по 20 години и видях докъде стигнаха браковете им. На баща ми една година, на чичо ми десетина, след което и двамата имаха по още два-три брака“, разказва друг участник.

Отвън брака не може да се опише и е непознаваем, е главната теза на проф. Калин Янакиев.

„Бракът е тайнство, той не е чисто и съюз между двама – това е безкрайно елементарно. Съюзи се сключват и поради тази причина много лесно се и разрушават“, смята той.

По-нататък професорът, чиято харизма е в центъра на поредицата, обяснява защо според него се разпадат семействата и как трябва да се срещнем един с друг, за да бъде бракът ни съюз на любов.

„Аз съм против инфантилните бракове: една-две връзки имахме, видяхме се в някаква социална позиция и – хоп, оженваме се. И много скоро след това разбираме, че това е било просто една авантюра. Една игра“, обяснява Калин Янакиев.

Създателите на филма гарантират 45 вълнуващи минути пред екрана.

„И тихо се разтвори Любовта“ очаква софийската си премиера на международния фестивал SOFIA BITING DOCS в Дома на кинoто в София на 18 ноември (сряда) от 18:30 ч., след което може да бъде гледан в YouTube с останалите три творби от поредицата – „Чудо голямо“ (2012), „17 мига до края на света“ (2013) и миналогодишния „Пясък в Чекмедже“.

Ето и видео по темата:

Източник: Dnes.bg

Прегледана: 57894

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече