Писателката Мария Лалева: COVID-19 ни показа, че сме станали безумни консуматори

0

Докато си стоим вкъщи, агонията на политическото време ще продължава. Това заяви в предаването „Студио Actualno“ писателката Мария Лалева, чиято книга „Живот в скалите“ оглави класацията за най-продаван български роман на десетилетието на книжарници „Хеликон“. Дойде времето, в което ние трябва да възстановим равновесието между духа и материята, отбеляза Лалева по повод последиците от глобалната пандемия, причинена от COVID-19.

Хората, които остават изцяло впримчени в материалността, в законите на обществените порядки, които отричат духа като част от човешкото триединство, те са постигнали горната точка. Оттам започва границата. Тази граница едни ще я преминат и я преминават, други не успяват. В един миг COVID-19 ни каза: „Хора, възстановете равновесието, вие сте станали тежки, отвратителни, безумни консуматори!“, категорична бе Мария Лалева.

По повод антиправителствените протести, в които писателката участва от ден първи, тя сподели, че според нея те са генерирали изключителен заряд.

Аз винаги съм твърдяла, че гневът е една мощна енергия, но тя не е добра енергия. Гневът е най-високата точка на нашите страхове. Имаше страх, че ние ще продължим да живеем по този начин и този страх се оправда. Тръгнахме с гняв, обаче аз исках да видя какво ще се случи след това. Виждах отвъд гнева нещо, което за мен беше красиво“, отбеляза Мария Лалева. Тя бе категорична, че гневът служи само за да се направи първата крачка към промяната. „Втората трябва да е любов, трябва да има съзидание и единство„.

„Ние всички знаем кой е лошият, всички знаем, че има мафия и институциите вече са проядени. Ние всички знаем това, което се говори вече четири месеца„, заяви Лалева.

Писателката е убедена, че докато си стоим вкъщи, агонията на политическото време ще продължава. „Човек расте с всеки час – зависи как си е определил посоката: един расте навътре, друг се разширява, трети се покатерва по-високо. Ако ти се чете нещо трудно, вземи „Живот в скалите“. Прочети я и остави да отлежи. Ако се върнеш пак към нея, значи имаш въпроси към себе си. Не към мен, не към текста. Към себе си„, коментира авторката на абсолютния бестселър.

Целия разговор с Мария Лалева гледайте във видеото: https://www.facebook.com/watch/?v=470271657285463

Източник: Actualno.com

Прегледана: 63764

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече