Пандемията удари и речта: Оставаме без дума на годината

0

Оксфордският речник посочи няколко думи като характерни за 2020 г.

Оксфордският речник на английския език не се справи с ежегодната си задача да избере само една дума на годината, което да характеризира 2020 г. Официалният сайт на речника съобщи днес, че са били обсъждани няколко думи, но нито една не е била приета за типична, с която да се запомни годината.

„Стигнахме до извода, че не можем за опишем ясно годиината с една дума“, казват съставителите на речника. Различни месеци в годината са имали различни доминиращи думи: например, през януари е доминирала думата „bushfire“ – „горски пожар“, заради пламтящите гори в Австралия, а през март била думата „impeachment“ заради опита на демократите в американския Конгрес да отстранят президента Доналд Тръмп от поста.

Към есента доминираща станали думите, свързани с пандемията – „coronavirus“ („коронавирус“), COVID-19 (Ковид-19) , „lockdown“ (принудителна карантина на цели градове и държави),  „social distancing“ („социално дистанциране“), „reopening“ („премахване на ограниченията“).

Лексикографите регистрирали през август засилено използване на думата „белоруски“ във връзка със спорното преизбиране за шести мандат на белоруския президент Александър Лукашенко.

Миналата година Оксфордският речник избра словосъчетанието „климатично извънредно положение“ (climate emergency).

Източник: „СЕГА“

Прегледана: 58502

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече