Народопсихология: Българите първи по конспирации за ваксини, кемтрейлс и COVID-19

0

България е истински рай за конспирациите и голяма част от хората у нас възприемат сериозно съществуването на подобни теории. Заключението е на международно проучване по темата на университета в Хановер, което предстои да бъде публикувано. Част от данните бяха оповестени от психолога доц. Маргарита Бакрачева, която разказа повече за нагласите по темата в предаването „Матине“ на Dir.bg.

Държим първо място по доверие в антиваксърските теории, в които вярват близо 62%. Теорията, че ни тровят чрез кемтрейлс, се споделя от 52% от запитаните. Най-много – близо 71% от запитаните българи, смятат, че има тайни сили и намерения и зад съществуването на пандемията от COVID-19.

„Спрямо другите държави в проучването – Австрия, Германия, Швеция, в България имаме доста по-голям процент сред обществото, което споделя антиваксърските теории, кемтрейлс и включително теориите, свързани с коронавируса. Единствената, която не споделяме, е конспиративната теория за 5G. Вярваме включително в теории, че правителството на САЩ е излъгало и не е кацнало на Луната. Винаги в основата на конспирацията има някакъв акт, който не е потвърден или не е дадено достатъчно разумно обяснение какво се случва. Ние традиционно сме така, защото сме недоверчиви“, коментира доц. Бакрачева.

Според психолога българинът е много рационален в избора си на коя точно теория да повярва. Например по отношение на конспирацията, че COVID-19 е заговор, но не и пандемия, повечето хора посочват фармацевтичния бизнес и преразпределението на пазарите като основен двигател за ситуацията. Това може да бъде обвързано и с ниското доверие в медиите у нас, но световната пандемия не е усложнила ситуацията с конспирациите в България, показват наблюденията на доц. Бакрачева. На разпространението на конспиративни теории трябва да се гледа социален барометър и подценяването на този фактор може да бъде опасно, казва тя.

Екипът на „Матине“ направи и собствено проучване по темата, в което репортерът Криси Иванова обиколи оживените столични улици и провери вярваме ли в конспирации и защо, а нашите приятели от „Спорт тото“ се погрижиха за участниците в проучването да има и специални награди. Отговорите – цветни и разнообразни оставяме на вашето внимание.

Как се пише сценарий на една конспирация? Говори сценаристът.

COVID-19 е план за нов световен ред, Земята е плоска, Финландия не съществува и е измислена държава, а Австралия също е под въпрос и може би е лъжа. Това са само част от обсъжданите в социалните мрежи версии в последните месеци и години, които трупат последователи. Как обаче се пише сценарий на една конспирация?

Всичко ново е добре забравено старо и конспирациите също се подчиняват на това правило. Модерната конспирация от началото на миналия век спрямо електричеството сега се повтаря с технологията 5G, разкрива сценаристът Тео Чепилов, познат с работата си по епизодите на някои от най-успешните БГ сериали – „Стъклен дом“ и „Под прикритие“.

„Любимата ми конспирация е тази с 5G. Винаги е добре човек да се учи от историята. Една и съща тъпотия се повтаря отново и отново. Преди 100 години също е имало постери в кампания срещу електричеството. Тогава голямата паника е била, че електрическите кабели ще докарат хората до лудост. Едно време уличните лампи са били с газ и е имало голяма битка между хората, които се занимават с газ и с електричество. Пропагандните плакати са показвали как хората полудяват и как ги пържат, което е същото като ситуацията с 5G в момента. Какво е 5G? По-бързо 4G. Даже за тези хора с конспирациите ще бъде чудесно – 20 пъти по-бързо ще могат да си четат глупостите, в които вярват от телефона. За тях даже е по-добре.“

Плоскоземците в обяснение на плоската Земя

Има хора, които действително са убедени в безумните теории и намират логични според тях обяснения, показва опитът на Чепилов с последователите им.

„Конспирацията е доказателство за вредния ефект на всякакви субстанции. Забелязал съм, че колкото повече изтрещяват хората, толкова повече започват да вярват в конспирациите. Аз наистина познавам Flat Earther – човек, който смята, че Земята е плоска. Той е американец и вярва искрено в това. Много ми беше интересно и му задавах въпроси – как се скрива корабчето зад хоризонта? „Това е зрителна измама“. А как обикаляме света? „Земята всъщност е като хокейно игрище и ние се плъзгаме отстрани по хокейното игрище, така обикаляме света“. Добре де, виждали сме снимки на Земята, тя е кръгла. „Да, но това е защото ти вярваш в мейнстрийм медията.“

Източник: Dir.bg

Прегледана: 61572

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече